Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Nathalie Stutzmann - numită prim-dirijor invitat al Orchestrei Simfonice RTÉ

Publicat: joi, 12 Ianuarie 2017 , ora 16.30

Muziciana franceză Nathalie Stutzmann a devenit prim-dirijor invitat al Orchestrei Simfonice Naționale RTÉ - ansamblu al Radioteleviziunii Irlandeze din Dublin; iar anunțul a venit cu doar câteva zile înaintea celei de-a doua colaborări dintre aceasta și formația amintită. Stutzmann va deține efectiv poziția de prim-dirijor invitat din decembrie 2017 și până în mai 2019, urmând să se ocupe de minimum 5 concerte în fiecare stagiune. Prima prezență a artistei în vârstă de 51 de ani (care este și o excelentă contraltă) în fruntea Orchestrei RTÉ, din noua postură, va avea loc în luna septembrie.

Nathalie Stutzmann se află, în momentul de față, în primul dintre cei trei ani ca artist asociat al Orchestrei Simfonice din Sao Paolo, având aceleași responsabilități și în relație cu Orchestra Națională din Bordeaux. În paralel, ea își continuă activitatea de interpretă vocală, având un contract de exclusivitate cu Warner Classics/Erato, atât în calitate de cântăreață, cât și ca dirijoare.

„Nathalie are acele calitățile pe care cineva se așteaptă ca o mare cântăreață să le împrumute demersului său dirijoral, obținând fraze muzicale splendide de la instrumentiști și transmițând un simț infailibil al discursului muzical. Această numire marchează începutul unui parteneriat artistic remarcabil și suntem încântați de perspectiva împărtășirii rezultatului sonor unui public cât mai numeros cu putință.” – a comentat Aodán Ó Dubhghaill, directorul ansamblurilor muzicale ale Radioteleviziunii Irlandeze.

Nathalie Stutzmann se înscrie, astfel, în primul val al unei tendințe deloc de neglijat dar care încă se afirmă prudent în viața muzicală internațională: aceea de a acorda încredere din ce în ce mai mult și femeilor în poziții dirijorale și ca directori artistici pentru instituții muzicale de primă mărime.

Ștefan Costache