Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Lui Gidon Kremer i se decernează la Tokio titlul de laureat cu Praemium Imperiale

Publicat: marți, 18 Octombrie 2016 , ora 0.00
Violonistul Gidon Kremer primește astăzi, 18 octombrie 2016. distincția Praemium Imperiale, oferită anual de Asociația Japoneză de Artă în domenii neacoperite de distincțiile Nobel. La categoria Muzică, în acest an Gidon Kremer este cel care va fi recunoscut pentru "virtuozitatea și flexibilitatea sa stilistică", primind 15 milioane de yeni japonezi, echivalentul a 100 000 de lire sterline.
Distincția îi va fi înmânată violonistului Gidon Kremer în această seară, la Tokyo, chiar de Prințul Hitachi, care asigură patronajul onorific Asociației Japoneze de Artă.

De la inițierea lor, în 1989, Premiile Imperiale au devenit unele dintre cele mai respectate distincții artistice din întreaga lume.

Cu prilejul participarii sale in Festivalul RadiRo de la București, Gidon Kremer a declarat:

"Desigur că sunt foarte fericit că am fost ales pentru acest premiu deoarece - așa cum se poate observa - pe lista celor care au primit deja această distincție se regăsesc numele unor artiști minunați: numele unor oameni - compozitori, regizori de film, interpreți - pe care i-am apreciat mereu, pe care i-am considerat cei mai mari dintre cei mari ! Gândiți-vă la Federico Fellini sau Ingmar Bergman, la Arvo Part sau Alfred Schnitke, Maia Plisetzkaia și mulți, mulți alții. Nu este nevoie să înșir eu numele lor căci puteți observa că pe această listă figurează artiști care sunt cu adevărat mari maeștrii ai domeniului lor: când te gândești la personalități ca Pina Bausch - cu faima ei în domeniul coregrafiei sau la regizorul de film Martin Scorsese, atunci te simți într-o companie extraordinară ! Desigur că mă bucur foarte mult, și mă simt onorat și mai mult prin faptul că printre acești foarte mulți artiști care au primit acest premiu pe parcursul a 28 de ani eu sunt primul violonist care a fost remarcat pentru munca lui, pentru atitudinea lui... Si acest lucru capătă cumva o semnificație specială pentru mine căci la anul eu voi aniversa 70 de ani iar Kremerata 2 decenii.
Acest premiu reprezintă pentru mine un sprijin în căutarea propriei mele identități, a drumul meu în artă, în muzică... Intr-un anume fel, acest premiu îmi dă puterea să nu mă îndoiesc că sunt pe calea cea bună în căutarea valorilor adevărate, chiar și în contextul actual atât de complicat al așa numitei "industrii de divertisment"."