Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene își va înceta activitatea

Publicat: joi, 12 Mai 2016 , ora 16.57

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene urmează să-și întrerupă activitatea începând din data de 1 septembrie 2016. Motivul? Ansamblul, înființat în 1976 de maestrul italian Claudio Abbado, suferă de o lipsă acută a finanțării din momentul în care Uniunea Europeană i-a sistat susținerea, în 2014. Instituția își pimea fondurile necesare prin programul cultural "Creative Europe", dar această colaborare a fost suspendată.

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene împlinește anul acesta 4 decenii de existență, eveniment pe care intenționa să-l marcheze printr-un amplu turneu european, întins pe durata a patru ani. Se va concretiza, se pare, doar componenta de anul acesta a turneului, pentru care se vor găsi alte surse de finanțare.
"Timp de 40 de ani, orchestra a fost expresia muzicală a unității europene, a colaborării artistice și a ideii de parteneriat. E o tragedie faptul că, iată, comunitatea europeană pare să nu mai valorizeze un asemenea demers ca parte esențială a proiectului european." - a comentat Sir John Tusa, co-președinte al ansamblului în care au activat, de-al lungul timpului, peste 3000 de muzicieni, între care dirijorul danez Thomas Søndergård, violoncelistul englez Paul Watkins sau violonistul grec Leonidas Kavakos.

"Este un scandal!" - a comentat percuționistul Colin Currie, membru în orchestră în anii 1996-1997. "Formația înseamnă o forță atât de pozitivă și de coagulantă pentru diversele țări ale Uniunii Europene. Este orchestră de clasă mondială care nu ar trebui anihilată într-un asemenea mod discret."
Actuala formulă a Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene reunește și instrumentiști români: violiștii Theodor Andreescu și Sorin-Vlad Spasinovici.

Ștefan Costache