Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Două vedete nonagenare - atracții ale viitoarei stagiuni propuse de Minnesota Symphony

Publicat: vineri, 25 Martie 2016 , ora 16.51

 A intrat în obișnuința ultimilor ani miza pe tinerețe, atunci când vine vorba de dirijori și, în general, de interpreți, pe marea scenă internațională. Și, parcă pentru a reaminti că e nevoie de un echilibru și din acest punct de vedere, Orchestra Simfonică din Minneapolis, a statului american Minnesota, anunță două vedete nonagenare pentru viitoarea stagiune: Stanislaw Skrowaczewski, acum în vârstă de 92 de ani, fost director artistic între 1960-1979, și Sir Neville Marriner, care a condus instituția din 1979 și până în 1996 - și care în 15 aprilie va împlini și el 92 de ani.
 În afară de cele două nume, Tony Ross, prim-violoncelist, atrage atenția și asupra unei a treia personalități: dirijorul Edo de Waart, care revine pentru a prezenta lucrarea lui Edward Elgar "Visul lui Gerontius", "incredibilă, frumoasă și care te mișcă profund", după cum o vede cel amintit.
 Finlandezul Osmo Antero Vänskä, actualul director artistic, va dirija în 14 săptămâni Orchestra Simfonică din Minneapolis stagiunea următoare. Ca și în ultimii ani, instituția va continua să exploreze noi forme de interacțiune cu publicul, chiar și prin prezențe ale unor grupuri restrânse alcătuite din membrii săi: va acompania live proiecții cu filmele "E.T." și "Ratatouille" și va colabora cu poeta și cântăreața rap Dessa.

Ștefan Costache