Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Dirijorii Vladimir Jurowski și Sir Roger Norrington au primit titlul de Doctor Honoris Causa al Colegiului Regal de Muzică din Londra

Publicat: marți, 15 Martie 2016 , ora 16.25

 Dirijorii Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "Enescu" și Sir Roger Norrington, recent invitat la microfonul "Poveștilor de succes ale muzicii", la Radio România Muzical, au primit de curând titlul de Doctor Honoris Causa al Colegiului Regal de Muzică din Londra. Înalta distincție le-a fost înmânată în 10 martie 2016 de chiar Alteța Sa Regală, Prințul Charles - care are și calitatea de Președinte al instituției britanice.
 Sir Roger Norrington, binecunoscut pionier pe terenul interpretării informate istoric, a spus cu acel prilej: "Este minunat că am primit această distincție. M-am format în mare măsură ca autodidact, nu am o diplomă propriu-zisă în muzică așa că e plăcut să primesc una onorifică." Sir Roger, care a urmat cursurile Colegiului în anii '60, revine acum constant ca profesor și dirijor invitat.
 Doctor Honoris Causa a devenit și Vladimir Jurowski, dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Londra și fost director artistic al Festivalului de la Glyndebourne. "Este o uriașă onoare să primesc acest titlu, am fost absolut copleșit când am aflat de el. Mă simt foarte apropiat de această instituție, lucrul cu studenții a devenit din ce în ce mai important pentru mine și sper că această recunoaștere va strânge și mai mult legăturile dintre noi."
 Și compozitorul american Steve Reich, un mare nume al curentului minimalist, s-a numărat printre laureați.
 Vladimir Jurowski va conduce, în fruntea Orchestrei Filarmonice din Londra, concertul de deschidere a viitoarei ediții a Fetivalului "Enescu" - lucrarea propusă fiind opera enesciană "Oedip", în versiune de concert.
 Amplul interviu cu Sir Roger Norrington poate fi reascultat în arhiva emisiunii "Poveștile de succes ale muzicii" pe site-ul nostru, romaniamuzical.ro.

Ștefan Costache