Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

S-au anunțat câștigătorii Concursului Internațional de Pian Frederic Chopin de la Varșovia

Publicat: miercuri, 21 Octombrie 2015 , ora 8.55
În 20 octombrie 2015 a avut loc la Varșovia finala Concursului Internațional de Pian Frederic Chopin, ajuns la ediția cu numărul 17. Juriul, format din 17 personalități ale vieții muzicale internaționale și prezidat de Katarzyna Popowa-Zydroń a acordat Premiul întâi, în valoare de 30.000 de euro și medalia de aur lui Seong-Jin Cho din Coreea de Sud, Premiul al doilea, 25 000 de euro și medalia de argint pianistului canadian Charles Richard-Hamelin, premiul al treilea, 20.000 de euro și medalia de bronz revenind pianistei Kate Liu din Statele Unite ale Americii. Eric Lu din Statele Unite ale Americii a fost recompensat cu Premiul patru și 15.000 de euro, Tony Yang din Canada a câștigat Premiul al cincilea și 10.000 de euro, iar Dmitry Shishkin din Rusia a primit 7.000 de euro și Premiul al șaselea. Juriul a mai acordat și patru mențiuni, fiecare în valoare de 4000 de euro; le-au primit Aljoča Juriniæ din Croația, Aimi Kobayashi din Japonia, Szymon Nehring din Polonia și Georgijs Osokins din Letonia.

Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei poloneze, în valoare de 3000 de euro i-a fost acordat lui Seong-Jin Cho, în vreme ce Kate Liu a primit, de asemenea, Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei mazurci, oferit de Radiodifuziunea Poloneză, în valoare de 5000 de euro. Premiul Filarmonicii din Varșovia pentru cea mai bună interpretare a unui concert nu a fost acordat anul acesta. Premiul Krystian Zimerman pentru cea mai bună interpretare a unei sonate, în valoare de 10 000 de euro i-a revenit lui Charles Richard-Hamelin.

Audițiile pentru cea de-a 17-a ediție a Concursului Internațional de Pian Frederic Chopin au început în 3 octombrie, printre cei 78 de pianiști din 20 de țări numărându-se și Cristian Sandrin din România. În finală au intrat 10 pianiști din 8 țări, nouă dintre ei cântând Concertul nr. 1 op. 11 în mi minor, doar unul, Charles Richard-Hamelin, alegând cel de-al doilea Concert chopinian, în fa minor op. 21; finaliștii au fost acompaniați de Orchestra Filarmonicii din Varșovia, dirijată de Jacek Kaspszyk.

Conform regulilor competiției, au avut dreptul să se înscrie în concurs pianiștii din întreaga lume, născuți între anii 1985 și 1999. Înscrierile, primite până în 1 decembrie 2014, au conținut, de asemenea, înregistrarea video a programului pe care pianiștii voiau să îl prezinte în prima etapă a concursului. Institul Chopin a primit pentru această ediție a competiției un număr record de peste 450 de înscrieri din întreaga lume. Pe baza înregistrărilor video și a formularelor de înscriere, Comisia de Admitere a selectat 160 de pianiști, care au luat parte la runda preminară în aprilie anul acesta la Varșovia. Din acest grup juriul a ales 77 de pianiști care au luat parte la competiția propriu-zisă. Șapte pianiști - câștigători ai anumitor competiții internaționale menționate în regulament - și-au asigurat participarea la concursul din octombrie, trecând automat de runda preliminară. Din acest grup șase pianiști au renunțat la participare înainte de începerea concursului.

Participanții la concurs au venit din Polonia, China Japonia, Coreea de Sud, Rusia, Statele Unite ale Americii, Italia, Canada și Marea Britanie, Cehia, Belarus, Croația, Franța, Grecia, Ungaria, Indonesia, Letonia, Ucraina și Uzbekistan.

Din juriul competiției au făcut parte, între alții, Martha Argerich, Yundi Li, Dang Thai Son și Philippe Entremont.