Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Continuă Concursul Internațional 'Frederic Chopin'

Publicat: joi, 8 Octombrie 2015 , ora 0.00

Continuă etapa recitalurilor de concurs la Varșovia: 80 de muzicieni din 20 de țări iau parte la cea de-a XVII-a ediție a Concursului Internațional "Frédéric Chopin" de la Varșovia, printre cele mai respectate competiții dedicate pianului. Se desfășoară începând din 1927, o dată la 5 ani, fiind, deci, unul dntre cele mai vechi concursuri internationale de interpretare și, totodată, probabil cel mai prestigios dintre cele dedicate unei singure personalități.

Din juriu fac parte anul acesta, între alții, patru dintre câștigători: Martha Argerich (în 1965), Yundi Li (2000), Adam Harasiewicz (în 1955) și Garrick Ohlson - 1970. Alături de ei - Dmitri Alexeev, Philippe Entremont sau Nelson Goerner.

Timp de 23 de zile este, de fapt, celebrată creația lui Chopin, toate cele 4 runde presupunând exclusiv interpretarea unor piese semnate de compozitorul romantic polonez - ceea ce înseamnă că cei zece finaliști vor prezenta, fiecare, aproape 3 ore din muzica sa. Câștigătorul va intra în posesia Medaliei de Aur și a 30 000 de euro, poziția I fiind însoțită de numeroase propuneri pentru apariții în concerte. Casa "Deutsche Grammophon" va lansa, apoi, pe 6 noiembrie, un album ce se vrea o oglindă a întregii ediții.


Interesant este că ediția din aceast an poate fi urmărită în direct, în condiții de înaltă calitate, pe YouTube, pe canalul oficial 'Chopin Institute'.