Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Claudio Abbado - 'Înregistrarea anului' în cadrul Premiilor Gramophone

Publicat: marți, 22 Septembrie 2015 , ora 16.56

Marele dirijor italian Claudio Abbado, stins din viață în ianuarie 2014, la vârsta de 80 de ani, a fost onorat postum săptămâna trecută, la Londra, când i-a fost acordat râvnitul premiu "Înregistrarea anului" în cadrul festivității de decernare a premiilor revistei Gramophone. A fost recompensată, astfel, colaborarea lui Abbado cu Orchestra Festivalului de la Lucerna în Simfonia a IX-a de Anton Bruckner - o producție Accentus Music. Imprimarea a fost desemnată drept cea mai bună la secțiunea orchestrală, impunându-se în fața altor aproximativ 600 de înregistrări și câștigând, totodată, și cel mai prestigios dintre premiile publicației engleze.
 Cele două distincții i-au fost înmânate lui Sebastian Abbado, fiul din a doua căsătorie al celebrului șef de orchestră, succesor al lui Herbert von Karajan în fruntea Filarmonicii din Berlin; iar anunțul a fost însoțit de uralele publicului prezent la St John's Smith Square, dovadă a uriașului respect de care se bucură încă.
 James Jolly, redactorul-șef Gramophone a comentat amintita înregistrare, în cadrul galei, spunând: "Este foarte specială din mai multe puncte de vedere: ultima interpretare dirijată de Abbado, una live, din concert, la pupitrul unei orchestre atât de atent alese și o lucrare care a încoronat o carieră componistică. Frumusețe, inteligență, intensitate, forță - toate converg pentru conduce către o experiență de durată, ce dă imense satisfacții."
 Albumul amintit, cu Simfonia a IX-a de Anton Bruckner, a fost difuzat în premieră la Radio România Muzical în cadrul emisiunii "Music Box", în 30 iunie 2014. Puteți reasculta acea ediție accesând link-ul: http://www.romania+muzical.ro/info/voteaza2014/disc.htm?a=1281001&c=2561&g=11.

Ștefan Costache