Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Cel mai reprezentativ dintre portretele lui Johann Sebastian Bach se reîntoarce la Leipzig

Publicat: luni, 4 Mai 2015 , ora 17.33

Cel mai reprezentativ dintre portretele lui Johann Sebastian Bach se reîntoarce la Leipzig, orașul unde celebrul muzician și-a trăit ultimii 27 de ani, unde a lucrat și a creat câteva dintre dintre capodoperele istoriei muzicii. Pictura a fost realizată de Elias Gottlob Haussmann în 1748 și ne arată un artist de peste 60 de ani ținând în mână un manuscris cu titlul "Canon triplex à 6 Voc: per J. S. Bach".

Ultimul posesor al prețiosului portret, evaluat astăzi la 2,5 milioane de dolari, a fost muzicologul și filantropul american William H. Scheide, stins din viață în noiembrie 2014 la 101 ani care, atunci când și-a sărbătorit centenarul a hotărât ca pictura să fie înapoiată orașului Leipzig, mai precis Arhivei Bach de la Leipzig.

Tabloul a fost, inițial, parte a moștenirii lui Carl Philipp Emanuel Bach și, la începutul secolului al XIX-lea, a intrat în posesia familiei Jenke din Breslau. În timpul celui de-al doilea război mondial, Walter Jenke a părăsit Germania refugiindu-se în Anglia, pentru a evita măsurile naziste antisemite, și a încredințat portretul spre a fi protejat tatălui dirijorului Sir John Eliot Gardiner, astăzi unul dintre cei mai respectați interpreți ai lui Bach. Gardiner, care în 2000 a prezentat și înregistrat integrala cantatelor de Johann Sebastian Bach își amintește: "...am trecut prin fața tabloului de câteva ori pe zi de-a lungul întregii mele copilării în Dorset, în perioada în care învățam să cânt pe dinafară motetele de Bach."

Sir John Eliot Gardiner va prezenta portretul în 12 iunie 2015, în deschiderea Festivalului "Bach" de la Leipzig, acesta urmănd să poată fi contemplat apoi la Muzeul Bach din orașul german.

Elias Gottlob Haussmann a pictat două versiuni de portret pentru Johann Sebastian Bach; însă celălalt, realizat doi ani mai devreme, are o întreagă istorie de restaurări nefericite ce au alterat din detalii. Și acest portret își are domiciliul tot la Leipzig, în Muzeul de istorie a orașului.

Ștefan Costache