Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Bartolomeo Cristofori este sărbătorit astăzi de Google

Publicat: luni, 4 Mai 2015 , ora 9.47
Bartolomeo Cristofori, constructor de instrumente muzicale considerat inventatorul pianului este sărbătorit astăzi, 4 mai 2015, de Google. Un logo interactiv care îl prezintă pe Cristofori cântând la pian marchează împlinirea a 360 de ani de la nașterea acestui inventator italian.
Iar prin intermediul unui buton special, internauții pot posta logo-ul aniversar pe diferite rețele de socializare sau trimite prin e-mail.

În 1698, Cristofori a creat un prim "cembalo a martelletti" - clavecin cu ciocănele, iar în jurul anului 1710, primul său pianoforte, un exemplar din 1720 fiind expus la Metropolitan Museum din New York. Instrumente muzicale care au condus la dezvoltarea pianului de astăzi, precum monocodrul cu clape, clavicordul, clavecinul, existau deja de secole, dar Cristofori a fost cel care a construit primul mecanism bazat pe lovirea coardelor cu ciocănele.

Pe lângă instrumentul expus la New York, se pare că doar alte două piane costruite de Cristofori au supraviețuit. Unul se află la Muzeul Național de Instrumente Muzicale de la Roma, iar celălalt la Muzeul de Instrumente Muzicale al Universității din Leipzig.