Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Amati, Stradivari și Guarneri - cele mai prețuite viori

Publicat: marți, 21 Aprilie 2015 , ora 19.31

Cele mai prețuite viori din câte există au fost făurite în atelierele familiilor Amati, Stradivari și Guarneri la finalul secolului al XVII-lea și începutul celui de-al XVIII-lea, în așa-numita "perioadă de aur" a școlii de lutierie de la Cremona. Între multele calități ale acestor instrumente care se vând astăzi cu multe milioane de dolari se regăsește și forța lor sonoră, volumul de sunet - un atribut care a fost cultivat în timp, devenind din ce în ce mai impresionant.

Recent, prestigiosul MIT - Institutul de Tehnologie din Boston - a făcut publice rezultatele unui studiu care explică forța de sunet a acestor instrumente. Analizând dimensiunile a sute de viori în corelație cu măsurători acustice s-a concluzionat că o importanță hotărâtoare în privința forței sunetului o au f-urile de pe fața superioară a cutiei de rezonanță, mai precis forma și mărimea lor. Astfel, cu cât sunt mai alungite aceste f-uri, cu atât suntetul este mai puternic.

Un rol decisiv îl are, de asemenea, fața inferioară a cutiei de rezonanță, forța sonoră fiind invers proporțională cu grosimea. Cu alte cuvinte - cu cât este mai subțire această față, cu atât mai bine.

S-a concluzionat și că, în ordine cronologică, viorile create la Cremona au avut f-uri din ce în ce mai lungi și fețe de rezonață din ce în ce mai subțiri dar că procesul nu ar fi fost unul neapărat premeditat în detaliu - evoluția s-a produs, se pare, empiric și a avut la bază eroarea, factorul uman. Concret, acele f-uri, deschizăturile de pe fața viorii erau executate manual și, deci, niciodată identic la două instrumente, aproximarea fiind, în general, într-o marjă de 2%. Ei bine, aceste mutații naturale au dus, cu timpul la standardul de astăzi în materie de dimensiuni ale viorii - conform studiului de la MIT.

Ștefan Costache