Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Andris Nelsons – dirijorul cu cea mai încărcată agendă în 2014

Publicat: luni, 19 Ianuarie 2015 , ora 0.00
Recent, site-ul „Bachtrack” – un foarte apreciat portal care oferă informație de actualitate muzicală din toată lumea, de la concerte simfonice la spectacole de operă – a postat o retrospectivă statistică asupra anului 2014.
Între concluziile trase – aceea că tendința în întreaga lume este de a miza pe dirijori din ce în ce mai tineri, statistica bazându-se pe analiza a 25000 de mii de evenimente. Se arată, astfel, că vârsta celor mai solicitați șefi de orchestră este în scădere, trei dintre ei având sub 40 de ani. Cel mai ocupat dirijor al anului trecut a fost Andris Nelsons, care are 36 de ani, iar cel mai puțin vârstnic din top – Gustavo Dudamel, 33 de ani.
Topul ansamblurilor care au susținut cele mai multe concerte este dominat de Orchestra Simfonică din San Francisco, urmată de Filarmonica din New York și Orchestra Simfonică din Chicago. Filarmonica din Berlin ocupă poziția a șasea iar Orchestra Simfonică din Londra – locul al 9-lea.
În ceea ce privește opera, instituția lirică cea mai ocupată anul trecut a fost Opera de Stat din Viena, care surclasat opera newyorkeză Metropolitan. Deloc surprinzător, 8 dintre cele mai prezentate creații lirice au fost italiene – cea mai vizionată fiind „Boema” de Giacomo Puccini.
Între cele mai interpretate lucrări din 2014 – altele decât creații de operă: oratoriul „Mesia” de Georg Friedrich Haendel, Simfonia a VII-a de Beethoven și Concertul nr. 5 „Imperialul” de același compozitor.
O altă tendință a anului trecut este aceea a numărului foarte mic de femei-dirijoare, doar 5 muziciene figurând în lista celor mai solicitați șefi de orchestră din 2014: este vorba de Marin Alsop, Xian Zhang, Simone Young, Jane Glover și JoAnn Falletta.