Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Muzica 'tristă' nu ne face triști!

Publicat: sâmbătă, 8 Noiembrie 2014 , ora 0.00
Ascultarea așa-zisei muzici triste ne face să ne simțim, de fapt, mai bine?! Asta sugerează concluziile unui studiu făcut de cercetători de la Freie Universität - Universitatea Liberă din Berlin, și anume Liila Taruffi și Stefan Koelsch. În ciuda aparențelor, contactul cu acest gen de sonorități nu conduce spre depresie ci, dimpotivă, ne îmbunătățește, de fapt, dispoziția.
Cei doi cercetători au cerut participanților la experiment să numească sentimentele trăite în momentul ascultării unor muzici "triste", alegând dintr-o listă ce includea nostalgia, tristețea, uimirea și energia sau forța, între altele. Ei au fost sfătuiți să completeze concluziille fără a avea contact unii cu ceilalți și, foarte important, să asculte muzica într-un loc liniștit, ferit de alte interferențe sonore.
Cel mai comun sentiment a fost nostalgia, urmată de împăcare și de tandrețe. Iar toate acestea țin mai debrabă de categoria sublimului decât de cea a anxietății.
Numărul mediu de stări despre care participanții la studiu au depus mărturie a fost de peste 3, concluzia clară fiind complexitatea de trăiri pe care așa-numita muzică tristă o generează.
La acest studiu au participat 772 de persoane, dintre care 408 din Europa - cercetarea desfășurându-se online. Între lucrările la care s-a apelat: Adagio de Samuel Barber, Adagietto din Simfonia a V-a de Mahler și Lamentația lui Dido de Henry Purcell.