Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Orizonturi World Music cu Anca Andriescu - 9 octombrie 2014

Publicat: marți, 7 Octombrie 2014 , ora 9.32

World Music Festival din Chicago ediția 2014

În organizarea Departamentului pentru Cultură și Evenimente Speciale din Chicago, manifestarea a început în 1999 și ajuns la a 16-a ediție, reunind - între 11 și 21 septembrie 2014 artiști din 33 de țări.

Se prezintă ca cel mai amplu Festival consacrat Statele Unite unui astfel de peisaj muzical internațional și ca participare și ca durată. Folosind metafora , această ediție World Music Festival din Chicago a fost numită "un pașaport" gratuit pentru o călătorie culturală, oferind contactul cu o multitudine de genuri muzicale ale întregii lumi.

Pe scurt: peste 50 de evenimente artistice cu intrare liberă, desfășurate în 20 de spații diferite ale orașului american. Astfel, în deschidere, 4 seri au adus publicul în Milenium Park (inaugurat în apropiere de țărmul lacului Michigan acum un deceniu), pentru serie de concerte care a debutat cu cel al lui Vieux Farka Touré din Mali (un personaj foarte apreciat în peisajul muzicii africane, concurând prestigiul tatălui său, Vieux Farka Toure s-a numărat printre protagoniștii spectacolului de deschidere a Turneului final al Cupei Mondiale de Fotbal, în 2010 !)

Maraton de muzica indiană

A 2-a zi de festival a adus în prim plan rafinamentul artistic al muzicii indiene, într-un program intitulat simbolic " Ragamala: A Celebration of Indian Classical Music", pentru a doua oară inclus în derularea Festivalului World Music de la Chicago.

Muzici clasice din nordul Indiei ilustrând cultura Hindustani dar și "stilul" Carnatic - asociat zonei de sud a subcontinentului indian au definit un afiș complex care s-a dorit și o interesantă "punere în context" a unor raga compuse pentru anumite momente ale zilei, cântate la ceasul corespunzător.

Un tur de forță pentru artiști dar și pentru public - dacă participanții au dorit să parcurgă întregul traseu al evenimentului început la 9 seara și încheiat după 12 ore ! Printre maeștri invitați - mulți dintre ei nume de referință ale interpretării dar și ale pedagogiei muzicale în acest domeniu s-au numărat și Ramesh Mishra (renumit pentru arta sa la sarangi - instrument cu coarde și arcuș,spectaculos ca formă, cu un "gât" scurt , lat și sunet penetrant, mult folosit în cultura muzicală hindustani) și Shyam Kane (mult apreciat la tabla, căutat acompaniator la acest tip de percuție tradițională pentru alți virtuozi în dialoguri instrumentale specifice acestei culturi).

Invitați de tradiție

Staruri din acest domeniu artistic au apărut pe afișul bogat al festivalului, care a cuprins însă și nume în plină afirmare. Între formațiile aplaudate și în ediții precedente și așteptate - se pare - cu mult interes s-a numărat și "Nicolae Feraru &His Gypsy Band"; virtuozul țambalului, pornit din România a figurat într-o companie selectă în închiderea întregii manifestări, la Chicago Cultural Center, într-un concert având un generic simbolic: "One World Under One Roof".

Aceeași seară finală a festivalului World Music din Chicago - ediția 2014 a readus pe scenă ideea dialogurilor interculturale dincolo de timp și spațiu printr-un recital Catrin Finch & Seckou Keita . Despre un asemenea program s-a scris nu o dată dubliniindu-se că pe podium se află două harpe care sună ca una singură, chiar dacă vin din zone atât de diferite: Catrin Finch este numită în Țara Galilor și "regina harpei" - poate și pentru că a deținut între 2000 și 2004 titlul de "Official Harpist to the Prince of Wales" ; ea explorează sonoritățile unor instrumente moderne cu multă fantezie în timp ce Seckou Keita din Senegal aduce în fața publicului Kora , harpa tradițională din a sa zonă africană, cu ale ei varriante și cu virtuțile ei expresive.