Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Ziua Națională a României sărbătorită internațional

Publicat: duminică, 1 Decembrie 2013 , ora 13.55

Institutul Cultural Român celebrează în această perioadă Ziua Națională a României prin centrele sale din străinătate, propunând diverse evenimente la Varșovia, Istanbul, Madrid, Lisabona, Torino și Veneția, cu participarea unor muzicieni precum violistul Răzvan Popovici, violonista Mihaela Martin, chitaristul Maxim Belciug, mezzo-soprana Ruxandra Donose și pianistul Cristian Niculescu. Institutul Cultural Român de la Bruxelles va sărbători Ziua Națională a României printr-un concert de gală, dar și cu un recital Constantin Silvestri la Conservatorul Regal. Concertul este un eveniment extraordinar dedicat integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Sub semnul centenarului nașterii lui Constantin Silvestri, pe scena Conservatorului Regal din capitala belgină vor urca soprana Olga Busuioc și ansamblul London Schubert Players, în formula de cvintet.

La Londra, un moment cu însemnătate dedicat Zilei Naționale a României va avea loc astăzi, 1 decembrie 2013, când va fi proiectat filmul "Independența României", cu muzică live. Evenimentul este organizat împreună cu Ambasada României la Londra iar filmul va fi proiectat în seria Silent Cinema și va avea muzică semnată și interpretată de pianista Lola Perrin, compozitoare americană. Totodată, Institutul Cultural Român organizează o serie de evenimente, în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie, la New York și Washington D.C. Astfel, va putea fi vizitată o expoziție de fotografii, documente, înscrisuri și afișe dedicate Marii Uniri de la Alba Iulia, Zilei Naționale a României și Tricolorului. Sub genericul "From Romanian Roots Revival to the World Symphony", vor avea loc două concerte menite să pună în valoare izvoarele și rădăcinile muzicii tradiționale românești autentice. Concertele sunt susținute de Irina Sârbu și de formația Marius Mihalache. Vor fi interpretate piese din repertoriul Mariei Tănase, cu aranjamente jazzistice.

Și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția marchează ziua de 1 decembrie 2013 prin turneul "SoNoRo Bucharest Festival On Tour", care s-a desfășurat începând din 29 noiembrie în Verona, Torino, urmând a se încheia astăzi la Conservatorul de Muzică "Benedetto Marcello" din Veneția. Violonistul Vlad Maistorovici, violiștii Răzvan Popovici și Christian Naș vor interpreta lucrări din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart, Bela Bartok, Gyorgy Ligeti, Antonin Dvorak și Johann Halvorsen.