ACUM:
17.00
Armonii preclasice (R)
O oază de liniște și echilibru.
Urmează: 18.00 Planeta jazz De la swing la stilul anilor 2000, marile nume ale jazzului.
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Rasvan Cernat, noul director interimar la Opera Națională București

Bookmark and Share
Publicat: miercuri, 5 Decembrie 2018 , ora 0.00
Răsvan Cernat este noul director interimar al Operei Naționale București. Dirijorul îl înlocuiește pe baritonul Ștefan Ignat, care a fost director interimar din luna iulie 2018.
Născut într-o familie de muzicieni, Răsvan Cernat a absolvit Conservatorul din București, la secțiile dirijat și compoziție; de asemenea, este doctor în Muzicologie al Universității "George Enescu" din Iași. În vârstă de 73 de ani, Răsvan Cernat are un important palmares național și internațional. A urmat stagii de perfecționare cu maeștrii Franco Ferrara și Sergiu Celibidache. După debutul la pupitrul Filarmonicii din Oradea, a fost succesiv dirijor al Filarmonicii "Gheorghe Dima" din Brașov, al Operei Naționale din Iași și al Operei Naționale București. După anul 2000 a fost Director și Prim Dirijor al Filarmonicii "Marea Neagră" din Constanța, Director General și Prim Dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța, apoi Prim Dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" din Chișinău.
A condus până acum peste 1500 de concerte simfonice, vocal-simfonice, spectacole de operă și balet. În calitate de compozitor, a scris muzică de cameră, lieduri și muzică de film. Este primul laureat al Premiului Național de Dirijat "Ionel Perlea", deține ordinul "Steaua României" în grad de Ofițer, Medalia Culturală Franceză "14 Juillet'' și multe alte premii și distincții.
Larisa Clempuș