Actualitatea internațională Înapoi

Cadmiel Boțac susține un recital la sediul ICR Viena

Publicat: miercuri, 21 Februarie 2018 , ora 0.00
Astăzi, 21 februarie 2018, pianistul Cadmiel Boțac susține un recital la sediul Institutului Cultural Român de la Viena (Argentinierstraße 39). Seara muzicală ce începe la ora locală 19.00 marchează debutul Stagiunii muzicale ICR Viena 2018. Pe afișul evenimentului sunt înscrise opusuri de George Enescu, Ludwig van Beethoven și Frederic Chopin. Cadmiel va interpreta, astfel, Sonata Appassionata op. 57 de Beethoven, Sarabanda și Toccata din Suita nr. 2 op. 10 de Enescu și două partituri de Chopin: Sonata nr. 2 op. 35 în si bemol minor și Scherzo nr. 2 op. 31 în si bemol minor.
Cadmiel Boțac s-a născut în anul 1997 și a început studiul pianului în orașul natal (Sighetu Marmației) la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câștigând deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind premiul I la concursul 'Young Virtuosov' (Zagreb) și premiul I la concursul 'Zilele Lipatti' (București). La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiți, profesor la Academia de Muzică 'Gheorghe Dima', la clasa căruia se află și în prezent. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy de la Viena, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin și Boris Berman. Cadmiel Boțac acordă o mare importanță și muzicii de cameră. Este laureat cu Premiul I la concursul 'Mozart' din Cluj-Napoca, atât la secțiunea pian solo cât și la cea de duo pian-vioară. A fost bursier al Festivalului Internațional SoNoRo, unde a studiat muzică de cameră și a concertat alături de artiști consacrați precum Diana Ketler, Răzvan Popovici, Maximilian Hornung și David Cohen. Un loc aparte în activitatea concertistică îl ocupă recitalurile sale alături de tenorul Marius-Vlad Budoiu.
A susținut concerte cu Orchestra Națională din Kazahstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului 'Stars on Baikal', iar în țară cu Orchestrele Radio din București și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iași, Bacău, Satu-Mare. De asemenea, a avut recitaluri la Ateneul Român și în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franța și Rusia.
Irina Cristina Vasilescu