Ascultă RRM live
Ascultă stream-urile on-demand ale RRM

Calendar - 'Zilele Lipatti'

Despre Fundațiile dedicate memoriei lui Lipatti

Joi, 11 Noiembrie 2010 , ora 10.48
 

Ca dovadă a aprecierii valorii sale și în afara granițelor țării noastre, Dinu Lipatti a fost unul din puținii muzicieni români în memoria căruia au fost înființate fundații internaționale. La numai 20 de ani de ani după trecerea în eternitate a pianistului, și-a început activitatea Fundația "Dubois-Ferriere - Dinu Lipatti", care s-a consacrat luptei împotriva bolii care l-a doborât pe muzicianul român, leucemia. Înființată la Geneva în anul 1970, fundația poartă numele lui Dinu Lipatti, dar și pe cel al doctorului care l-a tratat în ultimii ani ai vieții, Henri Dubois-Ferriere. Pe lângă munca de cercetare în domeniul medical, fundația a organizat aproape în fiecare an câte o gală muzicală cu scopuri caritabile. Printre artiștii care au evoluat în cadrul acestor concerte începând din anul 1973 se numără soprana Elisabeth Schwartzkopf, violoncelistul Pierre Fournier, pianistul Nikita Magaloff și, mai recent, chiar în luna mai a acestui an, celebra violonistă Anne-Sophie Mutter.

Și în Olanda, la Haga, a luat ființă acum șase ani o Fundație internațională dedicată memoriei lui Dinu Lipatti și pianistei Clara Haskil. Directorul acestei fundații, muzicianul Jan Marisse Huizing, i-a vorbit Mariei Monica Bojin:

Eu însumi sunt pianist; când aveam vreo 12 ani, am găsit o înregistrare a lui Lipatti - Sonata a 3-a de Chopin. De atunci am început să mă interesez de toate imprimările lui și să le colecționez – la fel, pe ale Clarei Haskil care, ca și Lipatti, a concertat adesea în Olanda.

Ca director al Festivalului International Holland Music Sessions am venit frecvent în România pentru a audia tineri interpreți și am descoperit, împreună cu prietenii mei Corneliu Rădulescu și Oana Velcovici, casa de lângă Pitești, unde locuise familia Lipatti. Fundația noastră a pus la punct, în colaborare cu Muzeul Județean Argeș și cu Muzeul Național George Enescu, organizarea unor cursuri internaționale de pian în acea Casă Memorială. Ele vor avea loc în aprilie 2011 și se vor axa pe lucările pe care Lipatti le-a imprimat - noi considerăm înregistrările sale drept cele mai bune modele de urmat.

Muzicieni din toate părțile lumii ne contactează pentru a ne întreba cum pot face rost de partituri ale unor lucrări de Lipatti, care, după cum știți, se găsesc foarte greu – recent ni s-a cerut din America o piesă pentru orgă și pian și Sonatina pentru vioară și pian. Noi le dăm informațiile cu care ne ajută Corneliu Rădulescu, vice-președintele Fundației.

După moartea lui Lipatti s-au descoperit foarte multe înregistrări despre care nu se știa: concertul de Chopin, concertul nr. 3 de Bartok, concertul de Liszt și cel de Bach interpretat cu Orchestra Concertgebouw. În 16 septembrie am fost la Besancon, la momentul omagial Lipatti pe care Paul Badura Skoda l-a susținut în amintirea acelui celebru ultim recital; acolo m-am întâlnit cu un fotograf în vârstă de 102 ani care făcuse poze în timpul recitalului - dintre acestea, 8, cu totul necunoscute până acum. Tot atunci am aflat că Lipatti trecuse de la Bach la Mozart printr-o serie de improvizații, de modulații improvizatorice. După caseta originală, găsită de un alt pasionat cercetător al lui Lipatti, Mark Ainley din Canada, se va face un CD. Toate aceste înregistrări și fotografii, vechi sau noi, sunt sau vor fi în posesia noastră - sunt fericit că v-am putut vorbi despre Lipatti, cel mai bun muzician român.

Imediat după Revoluția din 1989, muzicologul Viorel Cosma a pus bazele Fundației Muzicale "Dinu Lipatti", la împlinirea a 40 de ani de la stingerea din viață a pianistului român. Ca sediu a fost aleasă o bancă aflată pe strada Doamnei din București, clădire ce dispunea de o sală de circa 200 de locuri pentru diferite manifestări muzicale. Din păcate, instituția care a oferit condițiile materiale a fost desființată după anul 1995, astfel încât fundația a rămas fără susținător timp de un deceniu. Despre scopurile și activitatea acestei organizații - Viorel Cosma:

În acești ani de debut - 1990 - 1995, am organizat câteva simpozioane de muzicologie, concerte trimestriale cu public în București și Sinaia, precum și la Fundățeanca - moșia familiei Lipatti, în județul Argeș; am tipărit câteva piese inedite, precum Introducere și Allegro pentru flaut solo, cu o transcripție pentru vioară solo, am stabilit legături cu Conservatorul din Geneva, unde a predat Dinu Lipatti cursuri de virtuozitate între anii 1944 - 1949, dar și cu discipolii săi și cercetătorii de peste hotare, cum ar fi Grigore Bărgăuanu, Lory Wallfisch etc. Ne-am luptat pentru recuperarea casei lui Dinu Lipatti de pe bulevardul Ana Ipătescu, dar Valentin Lipatti, fratele pianistului, a vândut-o înaintea morții sale, lipsindu-ne de Muzeul "Dinu Lipatti" pe care îl proiectasem în colaborare cu Primăria Capitalei.

După o pauză de aproape un deceniu, s-a înființat o nouă fundație paralelă denumită tot "Dinu Lipatti", care a reușit să ducă mai departe inițiativa noastră. În aceste zile, Revista "Muzica" nr. 3 pe anul 2010 mi-a publicat un set de documente - scrisori inedite ale lui Dinu Lipatti, adunate de-a lungul anilor, iar vicepreședintele Fundației, profesorul Dragoș Tănăsescu, biograful pianistului, lucrează împreună cu muzicologul Grigore Bărgăuanu la o amplă monografie consacrată acestui muzician emblemă a școlii muzicale românești din prima jumătate a secolului XX.

 Și ca semn că preocuparea pentru personalitatea și creația muzicianului român continuă să fie actuală, chiar în acest an a mai fost înființată în România o organizație ce poartă numele lui Dinu Lipatti. Evident, activitatea acesteia nu este încă foarte bogată, tânărul pianist de numai 27 de ani, Sergiu Tuhuțiu, cel care a fondat asociația ne vorbește deja despre primul proiect:

Asociația noastră, Lipatti Music Production, este destul de tânără, a luat ființă pentru sprijinirea tuturor evenimentelor pe care le vom organiza în memoria marelui pianist și nu numai în acest scop, ci în general pentru sprijinirea tinerilor talente și a valorilor culturale. Primul eveniment, firește, este cel pe care îl vom organiza în 2 decembrie la Sala Radio, cel legat de comemorarea a 60 de ani de la dispariția lui Dinu Lipatti. M-am gândit să fac un concert în care să am invitați din străinătate, în ideea unei transmiteri a mesajului de universalitate a lui Dinu Lipatti.

Larisa Clempuș
Arhiva : 2010 |

 

Copyright © 2000 - 2012 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro