Ascultă RRM live
Ascultă stream-urile on-demand ale RRM

Arhiva Calendar - 'Zilele Lipatti'

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Dinu Lipatti in amintirea elevilor sai (II)

Joi, 28 Octombrie 2010 , ora 10.17
 

Dinu Lipatti văzut de elevii săi - a doua rubrică dedicată memoriei pianistului-profesor. Astăzi, fragmente din cel mai recent interviu, datat 29 septembrie 2010, cu unul din foștii lui studenți: Bela Siki, pianist și profesor american de origine maghiară, născut la Budapesta și stabilit la Seattle. Cum l-a întâlnit Bela Siki pe Dinu Lipatti?

În 1947, am plecat din Ungaria pentru a merge în Elveția, unde primisem o bursă de studiu cu Edwin Fischer. La sosirea mea, în septembrie, am vrut ca mai întâi de toate să vizitez Geneva, mai ales micul muzeu din incinta Conservatorului, care expunea mărturii ale șederii lui Franz Liszt în oraș în 1835 - 1836. Un bun prieten maghiar mi-a servit drept ghid. Când să plecăm din muzeul de la etajul al doilea al Conservatorului, ne-am lovit de un domn scund, cu ochi mari și negri. După obișnuitele scuze, ne-am continuat drumul și l-am întrebat pe prietenul meu cine era acel domn, întrucât părea că-l cunoaște. S-a uitat la mine și m-a întrebat: nu-l știi? Este Lipatti! Nu auzisem până atunci numele acela, așa că l-am întrebat: Și cine este Lipatti? Mi-a răspuns: dacă nu știi, îți spun că predă aici și îți mai spun că trebuie să vii cu mine acasă să-ți pun un disc cu el. Am mers în apartamentul prietenului meu și am ascultat o imprimare cu coralul "Iisus rămâne bucuria mea" de Bach. Am avut pur și simplu un șoc. Niciodată nu mai auzisem pe cineva cântând la pian așa! M-am întors la hotel și am început să mă gândesc ce să fac - Edwin Fischer mă aștepta, dar cu acel domn scund voiam eu să studiez. După o noapte de nesomn, hotărârea mea era luată: voi rămâne aici și voi fi elevul lui Lipatti - fără să-mi dau seama că el vorbea doar română și franceză, iar eu doar maghiară și germană.

Care a fost relația dintre elevul Bela Siki și profesorul Dinu Lipatti?

M-am prezentat la examenele de la Conservatorul din Geneva și am fost admis la clasa lui Lipatti. Așa început totul. Din primul moment mi-am dat seama cât de norocos eram. Mă trata mai degrabă ca pe un coleg decât ca pe un elev. Am învățat de la el să caut muzica, și, de pe pagina tipărită, să o reconstruiesc cât mai aproape posibil de felul în care o auzise compozitorul înainte de a o fixa în semnele notelor muzicale. În 1949, l-am întrebat pe Lipatti dacă ar putea să-mi acorde încrederea de a-i cânta una din lucrările sale. Mi-a dat atunci o piesă pe care o scrisese în România drept cadou de zi de naștere pentru profesoara lui, Florica Musicescu - Sonatina pentru mâna stângă, o lucrare scurtă dar excelentă pe care am cântat-o și am înregistrat-o de nenumărate ori. Din nefericire, nu am studiat cu Lipatti decât un an, spre bucuria mea însă m-a acceptat în cercul lui intim, mergeam frecvent la el acasă și îi cântam repertoriile noi.

Cine este Dinu Lipatti pentru Bela Siki?

Lipatti era un gentleman în adevăratul sens al cuvântului; provenea dintr-o familie distinsă și era extrem de manierat. Când l-am întâlnit eu, avea doar 30 de ani, dar mi se părea că vorbesc cu cineva mult peste vârsta medie - intelectul și măiestria lui erau desăvârșite. Din martie 1950, a început să meargă la tot felul de tratamente, și eu îl duceam cu mașina. Însă nu făceau decât să-l vlăguiască și mai mult. Când ne întorceam acasă la el, aveam de urcat patru etaje pe scări, și aproape că trebuia să-l duc eu în brațe. La jumătatea drumului era un scaun unde se putea așeza să se odihnească un pic. Acolo mi-a spus într-o zi că nu mai are mult de trăit, că nu-i pare rău că moare, dar că e îngrijorat că o lasă pe Madeleine singură. Ce se va face ea? Iată ce fel de om era Lipatti. Când ne-a părăsit, unul din cei mai mari ne-a părăsit.

Maria Monica Bojin
Arhiva : 2010 |

 

Copyright © 2000 - 2012 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro