ACUM:
16.00
În universul muzicii
Personalități ale culturii românești despre muzică

Votează discul de muzică clasică al anului 2013

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Pianista Valentina Lisitsa interpretează Franz Liszt - Music box, 14 octombrie 2013

Scor : 4.33 ( 9 voturi)

Vă prezint un album care a apărut pe piață în 7 octombrie 2013. L-am ales special : protagonista lui va cânta pentru prima oară în România pe 5 noiembrie 2013, așa că este momentul să o cunoaștem mai bine. Este vorba despre pianista Valentina Lisitsa și noul ei disc, cu lucrări de Franz Liszt.

Valentina Lisitsa este o muziciană cu totul specială. În momentul de față, este unul dintre muzicienii clasici cu cele mai multe vizualizări pe youtube : contul ei a strâns peste 30 milioane de vizualizări - ceea ce este o performanță în sine. De la a fi o vedetă în mediul digital, Valentina Lisitsa a făcut repede pasul către a fi o vedetă și în lumea convențională a muzicii clasice. Ea este o pianistă foarte convingătoare, care cu acest album Liszt abia apărut face pasul către o altă treaptă din cariera ei.

Eu am ascultat-o prima dată pe Valentina Lisitsa pe discul cu sonate pentru vioară și pian de Charles Ives, înregistrat alături de violonista-vedetă Hilary Hahn, un album pe care l-am difuzat 19 martie 2012 tot aici, la Music box, emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical. Și am admirat modul în care știe să se adapteze unui tip de repertoriu dificil, mai puțin cunoscut și cum realizează o simbioză perfectă cu una dintre cele mai mari violoniste ale timpurilor noastre. Pe discul Liszt, admir de asemenea lucrări mai puține cunoscute ale romanticului maghiar, așa cum este parafraza pe teme din opera Aida de Giuseppe Verdi.

Piesa de rezistență a discului lansat în 7 octombrie 2013 este Rondoul fantastic Contrabandistul de Franz Liszt pe o temă spaniolă, lucrare descrisă drept « de necântat » datorită dificultății tehnice ieșite din comun. Iar Valentina Lisitsa nu doar că lasă în urmă dificultățile tehnice, uimind prin acuratețea discursului său, dar mai mult, creează o muzică plină de expresivitate în această lucrare care a fost numită cea mai grea din repertoriul lisztian.

Din punct de vedere expresiv,de pe acest album îmi atrag atenția cele 4 transcripții de Franz Liszt după lieduri de Franz Schubert - o lume romantică misterioasă și plină de surprize. Titlurile liedurilor : Noapte bună, Fata plânge, Regele ielelor și Morarul și pârâul.

Născută la Kiev, Valentina Lisitsa are în prezent 40 de ani și locuiește în Statele Unite ale Americii de 20 ani. A început studiul pianului la 3 ani, însă cariera ei nu a fost una liniară. La un moment, și-a pus problema chiar să renunțe la cariera de pianist concertist și s-a angajat ca funcționar la Washington. Din 2007 a început să posteze filmări ale evoluțiilor ei pe youtube și așa a început practic recunoașterea internațională a Valentinei Lisitsa - total atipică de altfel. De-abia în 2012 a devenit artist exclusiv al unei case de discuri, iar primul ei album pentru Decca a fost integrala lucrărilor concertante de Serghei Rahmaninov, lansat în octombrie anul trecut.

Iată deci o pianistă altfel, extrem de muzicală și interesantă în tot ceea ce face - ceea ce pot afirma și despre noul ei album Liszt, lansat în 7 octombrie 2013. Ultima lucrare de pe acest disc : Rapsodia ungară nr.12 în do diez minor de Franz Liszt.

Albumul Valentinei Lisitsa prezentat astăzi a fost lansat în 7 octombrie 2013 ; l-am inclus și în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2013, derulată pe pagina www.romania-muzical.ro, unde vă invit să votați discurile intrate în concurs. Să nu uităm și că Valentina Lisitsa va susține un recital la Ateneul Român din București în 5 noiembrie 2013 - un prilej de neratat de a o asculta live pe această muziciană atipică, de o indiscutabilă valoare.

Discul Liszt al Valentinei Lisitsa este disponibil și în România, în magazinele și pe site-urile de specialitate.

Luni, 21 octombrie, vă aștept de la ora 20.30 cu un album pe care-l puteți asculta în avanpremiera lansării sale internaționale : albumul Dvorak al violonistei Anne Sophie Mutter, ce urmează să apară în 25 octombrie 2013. Pe site-ul deutschegrammophon.com este postat deja un jurnal video al realizării acestui disc, unul excepțional, vă dezvălui de acum.


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu