ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Votează discul de muzică clasică al anului 2013

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Wanderer cu contratenorul Andreas Scholl - Liedul, muzică și poezie - 4 și 11 februarie 2013

Scor : 4.20 ( 10 voturi)

"Wanderer "- "Călătorul" este titlul ultimului album de lieduri al contratenorului Andreas Scholl, album pe care vi-l oferim în primă audiție radiofonică în două ediții succesive ale emisiunii "Liedul - muzică și poezie".

"Am cântat repertoriu baroc și clasic aproape 20 de ani, acum cred că este interesant și important să-mi extind orizonturile muzicale"- declara Andreas Scholl imediat după lansarea albumului "Wanderer". Se îmtâmpla în toamna anului trecut, în preajma celei de-a 45-a aniversări a zilei sale de naștere din 10 noiembrie 2012.

Cântărețul atât de admirat și multipremiat pentru interpretările sale uluitoare în pagini preclasice, a ales de această dată o muzică mai romantică. L-a însoțit în această "călătorie" sonoră soția sa, pianista Tamar Halperin.

Pentru Andreas Scholl muzica a fost o componentă nelipsită a vieții încă din copilărie. La 17 ani a fost îndrumat să-și valorifice potențialul vocal studiind la reputata Schola Cantorum Basiliensis din Basel. René Jacobs și William Christie l-au remarcat imediat și l-au invitat să le fie colaborator în concerte și înregistrări discografice. De la începutul anilor '90, când făcea primii pași în carieră, și până în prezent faima cântărețului a înconjurat lumea, spectacole, concerte, recitaluri succedându-se fără încetare. "Viața mea este viața unui vagabond, a unui călător perpetuu"- spune Andreas Scholl explicând astfel și titlul albumului "Wanderer", titlu care are de asemenea semnificația unei călătorii prin perioade muzicale diferite. După lansarea lui, critica a fost unanimă în aprecierea excelentelor calități vocale ale solistului remarcând magia pe care o creează prin stilul său interpretativ. "Ideea e să redai cu sinceritate această muzică și efectul asupra publicului va fi foarte puternic" - declară artistul.

De la Mozart și Haydn trecând prin Schubert până la Brahms, Andreas Scholl traversează aproape un secol de muzică cu o distincție și o forță emoțională impresionante. Pentru a alcătui programul, a ales - așa cum recunoaște într-un interviu - dintr-o listă de 40 de lieduri doar acele piese care l-au incitat de la prima citire. Majoritatea sunt triste, sumbre, tema morții revenind mereu. Muzica însă nu are nimic funebru iar interpretarea în tonuri melancolice, nostalgice, creează o atmosferă de liniște. Pianista Tamar Halperin, cu remarcabilă sensibilitate în interpretare și dozare sonoră perfectă a știut să pună și mai mult în valoare uimitoarea voce a partenerului său de viață și scenă.


Iolanda Drâmbei


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu