Urmează: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Serghei Babayan - lucrări de Serghei Rahmaninov - Music box, 28 septembrie 2020

Lucrări pentru pian de Serghei Rahmaninov, în interpretarea pianistului Serghei Babayan, de pe un disc lansat de casa Deutsche Grammophon pe 7 august 2020 - discul lunii octombrie la BBC Music Magazine.

În 2018, întâlneam numele pianistului Serghei Babayan pe un alt disc apărut la casa Deutsche Grammophon: Prokofiev for 2, înregistrat alături de Martha Argerich, disc ascultat și la Radio România Muzical. În 2017, Babayan apărea alături de Daniil Trifonov pe un alt album, iar în 2016, pe un disc cuprinzând concerte pentru pian și orchestră de Prokofiev, înregistrate alături de Orchestra Mariinski, condusă de Valery Gergiev. Da, nu sunt deloc multe discurile cu Serghei Babayan.

Pianistul care în prezent are 59 ani a semnat un contract de exclusivitate cu o casă de discuri abia în 2018. Însă se mândrește cu o carieră remarcabilă: premii internaționale de prestigiu câștigate până la 30 ani, concerte pe marile scene ale lumii și, mai ales în ultimii 15 ani, o carieră didactică importantă la Institutul Cleveland, cel mai cunoscut discipol al său fiind Daniil Trifonov. De origine armeană, Serghei Babayan a fost primul pianist din spațiul ex-sovietic care a participat la concursuri internaționale după 1989, fără sprijinul statului. A fost numit atunci "un geniu".

Grija pentru detaliu și perfecta înțelegere a muzicii lui Rahmaninov transpar din interpretările lui Serghei Babayan de pe acest disc lansat pe 7 august care s-a bucurat de recenzii favorabile și din partea The Guardian care vorbea despre rafinamentul care se simte în tot ceea ce face Babayan.

Aș spune că prin degetele lui Babayan, redescoperim muzica pentru pian a lui Serghei Rahmaninov; el nu alege cele mai cunoscute lucrări, și nici pe cele mai flamboainte tehnic, ci pe cele mai interiorizate și care presupun un grad mai mare de concentrare din partea publicului. Este lumea rusească privită cu nostalgia paradisului pierdut de Rahmaninov când a părăsit-o - tușeul lui Babayan, nuanțele sale, construcția dovedesc un artist matur, un maestru care vine din vechea școală rusească, așa cum puțini mai sunt astăzi.

Cristina Comandașu