Apoi: 9.50
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Leonard Bernstein: Mass - Music box, 26 martie 2018

Pentru ultima ediție a emisiunii Music box înainte de sărbătoarea Paștelui am ales să vă propun o lucrare cu semnificație religioasă pe care avem ocazia să o ascultăm foarte rar, de pe un album lansat pe 16 martie 2018 de casa Deutsche Grammophon.

Sigur, este o lucrare potrivită de ascultat în preajma unei sărbători religioase, dar și într-un an când vom aniversa centenarul nașterii lui Leonard Benstein, unul dintre cei mai cunoscuți și influenți dirijori și compozitori ai secolului XX.

Este vorba despre Missa scrisă de Leonard Benstein, o lucrare monumentală care durează peste 100 de minute. Și nu doar o lucrare monumentală prin dimensiuni, ci și prin numărul muzicienilor pe care-I solicită: două orchestre, ansamblu de rock, fanfară, mai multe coruri, soliști – este, deci, de înțeles de ce se cântă atât de rar și se înregistrează și mai rar.

Leonard Bernstein a scris această Missă în urma unei comenzi: Jacqueline Kennedy a solicitat-o, pentru deschiderea centrului Kennedy din New York; premiera a avut loc în 8 septembrie 1971. Este de fapt o piesă de teatru muzical – se poate juca sub forma unui spectacol, dar și a unui concert tradițional. Lucrarea conține momentele principale ale missei catolice, în limba latină, între care sunt intercalate momente scrise pe versurile lui Bernstein în limba engleză – o lucrare care pune față în față tradiția creștină cu provocările contemporaneității. De altfel, se știe că președintele Nixon nu a participat la prima audiție din 1971, fiind avertizat de FBI că textul lucrării ar ascunde mesaje anti-război, într-o vreme când Statele Unite ale Americii purtau războiul din Vietnam.

Iar muzica pe care o veți asculta este extrem de diversă stilistic: veți recunoaște stilul lui Bernstein din musicalurile care l-au consacrat, dar și un idiom caracteristic muzicii celei de a doua jumătăți a secolului XX.

În orice caz, o audiție extrem de interesantă, cu atât mai interesantă cu cât extrem de rar avem ocazia să ascultăm așa ceva. Un mare merit revine dirijorului Yannick Nezet Seguin care și-a asumat sarcina armonizării unor colective artistice numeroase și atât de diverse – rezultatul este plin de nerv și de viață, o provocare muzicală și spirituală. 

Discul poate fi ascultat luni, 26 martie, ora 19.00, în reluare duminică, 1 aprilie, de la ora 13.05. 

Cristina Comandașu