Apoi: 9.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Discurile anului 2018

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Xavier de Maistre: albumul 'Serenata española' - CD Review, 29-30 ianuarie

Xavier de Maistre este unul dintre cei mai valoroși harpiști ai lumii, cu o bogată activitate concertistică, discografică și pedagogică, un artist cu o virtuozitate remarcabilă și o prezență scenică șarmantă, care oferă melomanilor interpretări personale, distinctive, ducând harpa la un nou nivel în lumea muzicală. Având în vedere că recitalurile și concertele care au în prim-plan harpa sunt destul de rare pe scenele internaționale, Xavier de Maistre își dorește să schimbe percepția publicului asupra harpei și să îmbogățească repertoriul pentru acest instrument. Născut în anul 1973 la Toulon, artistul francez a început să studieze harpa la vârsta de nouă ani, la Conservatorul din orașul natal. Mai târziu avea să își perfecționeze tehnica la Paris, cu profesorii Jacqueline Borot and Catherine Michel, studiind în paralel Științele politice și economice la Londra. De la vârsta de 16 ani, Xavier de Maistre a început să participe la concursuri destinate instrumentului său, obținând premii importante în competiții muzicale din Paris, Munchen, Viena și Ierusalim. În anul 1998 a câștigat premiul I la Concursul Internațional de la Bloomington, Indiana, cel mai prestigios concurs de harpă din Statele Unite Ale Americii, și, imediat după acel succes a fost angajat la Filarmonica din Viena. În anii ce au urmat, artistul a concertat în compania unor dirijori renumiți ca Lionel Bringuier, Daniele Gatti, Kristjan Järvi, Riccardo Muti, André Previn, Sir Simon Rattle și Yuri Temirkanov. Pe lângă activitatea concertistică, Xavier de Maistre se remarcă și ca un profesor devotat: el predă harpa, din anul 2001, la Academia de Muzică din Hamburg și susține frecvent cursuri de măiestrie la Juilliard School din New York, Universitatea Toho din Tokyo și London's Trinity College of Music.

În ceea ce privește proiectele discografice, artistul francez, care are contract cu casa de discuri Sony, a înregistrat până acum zece albume, cu muzică din zone stilistice diverse, de la creația barocă la cea contemporană, printre compozitorii abordați numărându-se Antonio Vivaldi, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Claude Debussy, Joaquin Rodrigo și Alberto Ginastera. Unul dintre cele mai apreciate discuri ale artistului, imprimat în anul 2008 și dedicat muzicii lui Claude Debussy, i-a adus un premiu Echo Klassik la categoria "Cel mai bun artist instrumentist al anului".

La începutul acestui an, Xavier de Maistre a lansat un nou album, care se intitulează "Serenata espanola" și cuprinde piese din creația clasică, romantică și din repertoriul secolului trecut. Acesta este discul pe care vi-l propun în datele de 29 și 30 ianuarie, în premieră la Radio România Muzical, un album inclus în proiectul "Discurile anului 2018". CD-ul cuprinde lucrări scrise de compozitori spanioli, în aranjamente pentru harpă și castanietă, interpretate de Xavier de Maistre în colaborare cu Lucero Tena, interpretă la castaniete, o legendă a muzicii flamenco. Ei s-au cunoscut prin intermediul dirijorului spaniol Jesus Lopez Cobos. Maistre a fost impresionat de personalitatea și povestea vieții lui Lucero, astfel încât cei doi au hotărât imediat să înregistreze un repertoriu pe care îl aveau în comun, muzica spaniolă. De fapt, acesta nu este primul disc cu creații spaniole al lui Xavier de Maistre: el a imprimat în 2010 un album intitulat "Aranjuez" împreună cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena dirijată Bertrand de Billy. De această dată, artistul propune lucrări în aranjamente pentru harpă solo din creația unor compozitori cunoscuți ca Isaac Albeniz, Antonio Soler, Manuel de Falla sau Francisco Tárrega, dar și piese mai rar interpretate pe scenele de concert sau în studiourile de înregistrări, compuse de Joaquin Malats, Eduardo Lopez Chavarri sau Gerónimo Giménez. Harpistul demonstrează că este un artist complet care, deși are o viziune proaspătă și originală, interpretează lucrările abordate cu rigoare stilistică, fie că vorbim de muzica barocului târziu a lui Antonio Soler, sonata clasică semnată de Mateo Albeniz, parfumul romantic din muzica lui Francisco Tarrega sau sonoritățile moderne imaginate de Jesús Guridi Bidaola. Toate acestea sunt, desigur, influențate de folclorul muzical spaniol, al cărui melos este intuit natural de harpistul Xavier de Maistre. Deși nu este nativ din Spania, el se simte confortabil în repertoriul muzical al acestei țări, oferindu-ne o versiune interpretativă plină de pasiune, vervă sonoră și incisivitate ritmică.

Dacă doriți să vă lăsați absorbiți de armoniile muzicii spaniole interpretate într-un stil original și creativ de Xavier Maistre la harpă, vă invit pe frecvențele Radio România Muzical luni, 29 și marți, 30 ianuarie, de la ora 11.30, să ascultați rubrica "CD Review", în cadrul emisiunii "Arpeggio".

Larisa Clempuș