Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianista Sînziana Mircea - albumul 'Unending love' la CD Review, 11-12 decembrie

După ce anul trecut, pianista Sînziana Mircea a lansat albumul ei de debut, "Nihil sine Deo" la Editura Casa Radio, clasându-se pe locul al treilea în topul realizat de ascultătorii postului Radio România Muzical în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2016", în luna septembrie a acestui an, muziciana a lansat cel de-a doilea album al său, cuprinzând, de asemenea, lucrări pentru pian solo. Înregistrările au avut loc în decembrie 2016, la Villa Bossi din Italia, reprezentând prima colaborare dintre pianista română și Casa de discuri Sheva Collection.

Intitulat "Unending love" ("Dragoste fără sfârșit"), discul se deschide cu muzica lui Johann Sebastian Bach, la fel ca și primul album al artistei, continuă apoi cu Piotr Ilici Ceaikovski, Isaac Albeniz, Christoph Willibald Gluck și Franz Liszt, încheind cu muzică românească, Suita op. 10 nr. 2 de Enescu, o lucrare de bază în repertoriul pianistei. Așadar, Sânziana Mircea abordează aici piese din zone stilistice diverse: pornește de la muzica barocă, mergând apoi spre romantism și muzica de secol XX. Însă ceea ce o ghidează și o animă pe artistă în parcurgerea acestui periplu sonor este iubirea și poezia. Inspirată de textele filosofului și scriitorului indian Rabindranath Tagore, pianista Sânziana Mircea scrie pe broșura care însoțește discul său: "Nu știu să scriu poezii, dar ador să le citesc, la fel cum iubesc poezia muzicii și muzica poeziilor de dragoste șoptite. Albumul meu este un Poem Sonor dedicat Iubirii, în toate formele sale. Rezonează cu versurile faimosului poem "Unending love" (Dragoste fără sfârșit) al lui Rabindranath Tagore: "Inima mea fermecată a făcut și refăcut colierul de cântece / Pe care îl primești în dar și-l porți în jurul gâtului în multele tale forme / Viață după viață, eră după eră, pentru totdeauna". Sânziana Mircea completează: "În cel mai minunat mod, poetul meu preferat bengalez aduce împreună filosofia și religia, amestecate cu emoțiile profunde pe care noi toți le trăim de-a lungul vieții". Pianista Sânziana Mircea își explică astfel demersul artistic și ne transmite că muzica pe care o propune pe acest disc are sensuri profunde și un substrat literar. Ea demonstrează că este o muziciană pasională, expresivă și matură, în ciuda tinereții sale, cu o cultură solidă și o personalitate șarmantă. Lucidă și inteligentă, pianista abordează repertoriul de pe acest album cu rigoare stilistică, având, în același timp capacitatea de a exprima emoție.

Dintre înregistrările de pe discul "Unending love" am remarcat interpretarea energică a Preludiului din Cantata BWV 29 intitulată "Îți mulțumim, Dumnezeule" de Johann Sebastian Bach, în aranjamentul lui Wilhelm Kempff, dar și piesa "Venezia și Napoli" din setul de suite "Ani de pelerinaj" de Franz Liszt, o lucrare plină de efervescență, lirism și culori sonore variate. Suita se deschide cu Gondoliera, o piesă bazată pe un popular cântec venețian, având melodii cu parfum italian. Pianista Sânziana Mircea ne poartă într-o atmosferă pitorească, nostalgică, fără a deveni sentimentală. Partea a doua, Canzone, inspirată de opera rossiniană "Otello", este încărcată de dramatism și sonorități întunecate. În ultima piesă din suită, Tarantella, care are o scriitură mai îndrăzneață și complicată, pianista Sânziana Mircea își etalează calitățile tehnice și o virtuozitate strălucitoare.

Discul se încheie cu Suita a II-a op. 10 în Re major de George Enescu, lucrare compusă între anii 1901 și 1903 la Paris și dedicată pianistului și compozitorului francez Louis Diemer. Piesa îmbină elemente ale neoclasicismului francez și ale impresionismului și amintește de eleganța suitelor de dans baroce. Pianista Sânziana Mircea descrie această suită, în broșura care însoțește discul ca o piesă "exuberantă, o bijuterie care sclipește ca o stea, cu fantezie sau strălucire, splendidă în noaptea înstelată, într-un univers fără sfârșit.". Lucrarea începe cu Toccata, ale cărei structuri acordice au sonorități de clopote. Pianista Sînziana Mircea conturează cu delicatețe planurile sonore, etalând o tehnică solidă. Partea a doua, Sarabanda, în tempo lent, are armonii complexe și o scriitură care ne duce către sonoritățile harpei. Urmează superba Pavană în care interpreta ne poartă, cu un tușeu delicat, într-o atmosferă de nostalgie și liniște interioară. Suita în Re major de Enescu se încheie cu un Bouree plin de vitalitate și sonorități explozive, redate de pianista Sânziana Mircea cu un simț ritmic precis și o energie molipsitoare.

Vă propun să ascultați aceste imprimări de pe albumul "Unending love" luni și marți (11 și 12 decembrie), de la ora 11.30, la CD Review, în cadrul emisiunii "Arpeggio".

Larisa Clempuș