Discurile anului 2017

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

VIDEO. Orphée – mitul antic în viziunea lui Johann Johannsson, album difuzat în premieră la CD Review pe 23 ianuarie.

Cine este Johann Johannsson?

Johann Johannsson este un reputat compozitor de film din Islanda, câștigător al Premiilor Oscar, Globul de Aur și BAFTA, care, pe 16 septembrie anul trecut a lansat un album concept intitulat Orphée. Anul trecut Johannsson a semnat colaborarea cu Deutsche Grammophon, acesta fiind debutul său sub renumita emblemă editorială.

În lumea filmului numele lui Johann Johannsson este legat de peliculele regizate de Denis Villeneuve, Prisoners, Sicario și Arrival, dar și pentru filmul semnat de James Marsh, The Theory of Everything pentru care compozitorul a fost nominalizat la Premiul Oscar la categoria Best Original Score. Pentru coloana sonoră a filmelor Sicario și The Theory of Everything Johann Johannsson a obținut Globul de Aur. Proiectele sale de actualitate sunt Blade Runner 2049 în regia lui Denis Villeneuve și Mother regizat de Darren Aronofsky.

Orphée - albumul schimbării

Plecând de la interpretarea mitului lui Orfeu, răstălmăcită dealulgul vremurilor de la Ovidiu, poetul antichității, la Jean Cocteau, de fapt Johann Johannsson ne dezvăluie pe acest disc amprenta muzicii sale, devenită celebră prin coloana peliculelor pentru care a colaborat. Dincolo de asta el îi confera o nota personal. El explică: Orphee înseamnă pentru mine schimbarea: concret mutarea mea într-un oraș nou, lăsând în urmă viața și amitirile trăite la Copenhaga și speranțele pe care mi le leg de un nou început, la Berlin. Ăsta este unul dintre motivele pentru care am fost atras de mitul lui Orfeu, care, în mod fundamental înseamnă schimbarea, mutabilitatea, moartea, renaștere, natura evazivă a frumuseții și a relației ei, uneori capricioasă, cu artistului. Acest album, primul meu album conceptual după șase ani, este o reflecție asupra schimbării personale.

Orphée este un album de studio, conceptual, după cum declară Johann Johannsson, deși granița între ceeace el crează pentru coloana sonoră a filmelor și muzica discului este discutabilă. Cert este că, după primele încercări de acest gen lansate la o obscură casă de discuri, acest Orphée a primi girul emblemei Deutsche Gammophon, fapt care spune ceva despre valoarea muzicii lui Johannsson, dincolo de film. Este un album meditație asupra frumuseții și a procesului de creație. Este o poveste muzicală despre moarte, renaștere și schimbare. Johann Johannsson trasează o cale de la întuneric la lumină printr-o paletă sonoră variată care combină instrumente acustice atât solo, cât și în ansamblu cu instrumentele electronice sau sunetele hipnotice ale unei stații de radio pe unde scurte. Această abordare vine din albumele sale anterioare care încorporează muzică o pentru violoncel solo, orgă, cvartet de coarde, orchestră de coarde și voci solistice. Vom asculta pe acest Orphée o întreagă gamă de invenții sonore ale compozitorului islandez, o muzică de atmosferă legată structural prin elemente recurente armonice și melodice. Orphée este un amestec reconciliant între sonoritățile orchestrale, vocale cu influente variind de la baroc la minimalism si muzica electronica. Sunt aici influențe ale compozitorilor de muzică de film ca Bernard Herrmann, Ennio Morricone sau Michael Nyman dar și elementele unei amprente tradiționale ce poartă numele unor Dmitri Șostakovici, Serghei Prokofiev, William Walton sau Erich Wolfgang Korngold.

Iată deci invitația mea de a asculta pe 23 ianuarie, în premieră la CD Review, secvențe de pe acest album-concept al unuia dintre creatorii deveniți exponenți ai muzicii contemporane, Johann Johannsson.


Gabriel Marica