Cristina Comandasu

Experienta radio:
Lucrez la Radio România Muzical din iunie 1997. Am realizat pâna acum peste 5000 de emisiuni, în cele mai diverse genuri jurnalistice. Pentru ultimii ani, repere ale activitatii mele de radio ramân cele doua emisiuni pe care le-am realizat saptamânal: "In universul muzicii" - dialoguri cu marile personalitati culturale ale României (din 2005) si "Music box" - emisiunea de actualitate discografica de la Radio România Muzical (din 2007, la care lucrez si în prezent). Tot în prezent, ma ocup si de rubrica "Obiectiv-emotiv" în care îl am interlocutor pe Alexandru Tomescu.


Din iunie 2004 sunt redactor sef Radio România Muzical; în perioada decembrie 2017-martie 2019, am preluat temporar functia de manager Radio România Muzical. În toata aceasta perioada am fost coordonator (mai mult sau mai putin oficial) al activitatilor de PR si marketing ale Radio România Muzical. La acestea am adaugat în ultimii ani si coordonarea editoriala a site-ului Radio România Muzical si a prezentei postului în retelele sociale. Ma ocup de asemenea de mai multe proiecte Radio România Muzical, pe care le-am si initiat: "Asculta 5 minute de muzica clasica", "Voteaza discul de muzica clasica al anului", "Mostenitorii României muzicale".

Proiecte
Trebuie sa recunosc ca succesul proiectului "Asculta 5 minute de muzica clasica", nascut dintr-o idee care mi-a venit într-o zi de luni când ma întrebam de ce cumparaturile trebuie sa fie atât de obositoare la supermarket, m-a luat si pe mine prin surprindere. Din 2010 pâna astazi, principalele lanturi de magazine, mall-uri, librarii, muzee au ales sa difuzeze muzica clasica în spatiul propriu de doua ori pe an; unele mall-uri au gazduit si concerte de muzica clasica în spatiul propriu. Dar mai ales, din 2014, "Asculta 5 minute de muzica clasica" este program national în scolile din România; în anul scolar 2017-2018, 210.000 de copii din toata tara au participat la proiect, ceea ce îl transforma într-unul dintre cele mai mari, daca nu cel mai mare, proiect cultural desfasurat în scolile din România. M-am ocupat, de asemenea, si de organizarea concursurilor nationale "Asculta 5 minute de muzica clasica", ajunse deja la a treia editie consecutiva.

"Voteaza discul de muzica clasica al anului" este un proiect online derulat din anul 2013, spatiul unde publicul românesc poate regasi si vota cele mai noi si interesante discuri ale prezentului, românesti sau straine. Am organizat recitaluri cu muzicienii-semnatari ai discurilor anului. Regasiti în prezent discurile anului aici.

În 2018, am inaugurat un nou concept: "Mostenitorii României muzicale" - recitaluri sustinute de tinerii foarte merituosi ai României care nu pot fi ascultati cu regularitate pe scene bucurestene. A fost un prim festival de pian organizat între 16 si 18 octombrie; cu sprijinul Clubului Rotary Pipera, acest proiect va deveni unul multi-anual, cu multe surprize la Sala Radio.

În 2018, am inaugurat si seria de concerte la ParkLake Shopping Center din Bucuresti, cu doua concerte care s-au bucurat de un numar record de public: 24 martie (Alexandru Tomescu) si 8 septembrie (Orchestra de Camera Radio).

Articole

Sub semnatura mea gasiti saptamânal articole pe site-ul Radio România Muzical; de-a lungul timpului am publicat în Revista Radio, Cotidianul, Curierul national, Cronica româna, Evenimentul zilei, revistele Actualitatea muzicala si Melos. În prezent, public si pe site-urile Dilema veche, Ziarul Metropolis, Ceasca de cultura, Liternet si am si un blog pe platforma adevarul.ro. Scriu, pentru ca în felul acesta, încerc sa apropii si mai mult publicul din România de muzica clasica.

Studii
Sunt absolventa a Liceului de muzica "Dinu Lipatti" din Bucuresti (pian, 1991-1995), a Universitatii Nationale din Bucuresti (1995-2000). În cadrul acestei din urma institutii mi-am sustinut si dizertatia de studii aprofundate (2001) si teza de doctorat (2008).

O carte

Am publicat si primul volum, pe care îl gasiti la acest link.

 

Ma gasiți la cristina.comandasu@radioromania.ro sau pe facebook.