Cristina Comandasu

Experienta radio:
Lucrez la Radio România Muzical din iunie 1997. Am realizat pâna acum peste 5000 de emisiuni, în cele mai diverse genuri jurnalistice. Pentru ultimii ani, repere ale activitații mele de radio ramân cele două emisiuni pe care le realizez săptămânal: "În universul muzicii" - dialoguri cu marile personalități culturale ale României (din 2005) și "Music box" - emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical (din 2007).
Prin concurs, din iunie 2004 sunt redactor șef; în același timp, și coordonator (mai mult sau mai putin oficial) al activităților de PR și marketing ale Radio România Muzical. La acestea am adăugat în ultimii ani și coordonarea editoriala a site-ului Radio România Muzical și a prezenței postului în rețelele sociale. Mă ocup de asemenea de cele două proiecte principale Radio România Muzical, pe care le-am și inițiat: "Ascultă 5 minute de muzica clasica" și "Votează discul de muzică clasică al anului".

Proiecte
Trebuie să recunosc că succesul proiectului "Ascultă 5 minute de muzica clasică" nascut dintr-o idee care mi-a venit într-o zi de luni când ma întrebam de ce cumpărăturile trebuie să fie atât de obositoare la supermarket, m-a luat și pe mine prin surprindere. Din 2010 pâna astăzi, principalele lanțuri de magazine, mall-uri, librării, muzee au ales să difuzeze muzică clasică în spațiul propriu de doua ori pe an; unele mall-uri au gazduit și concerte de muzică clasică în spațiul propriu. Dar mai ales, din 2014, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" este program național în școlile din România; în primul an de implementare, anul școlar 2014-2015, 120.000 de copii au ascultat muzică clasică la școala grație acestui proiect; 320 de copii au fost premiați în cadrul concursului săptămânal derulat tot sub semnul celor 5 minute de muzică clasică.

"Votează discul de muzică clasică al anului" este un proiect online derulat din anul 2013, spațiul unde publicul românesc poate regasi și vota cele mai noi și interesante discuri ale prezentului, românești sau straine. Am organizat deja doua recitaluri ale interpreților de pe discul de muzica clasica al anului cu sprijinul Lafarge/CRH România și sper ca proiectul să continue.

Articole
Sub semnătura mea gasiți săptămânal articole pe site-ul Radio România Muzical; de-a lungul timpului am publicat în Revista Radio, Cotidianul, Curierul național, Cronica română, Evenimentul zilei, revistele Actualitatea muzicală si Melos. În prezent, public și pe site-urile Dilema veche, Ziarul Metropolis, Ceașca de cultura, Liternet și am și un blog pe platforma adevarul.ro. Scriu, pentru ăa în felul acesta, încerc să apropii și mai mult publicul din România de muzica clasică.

Studii
Sunt absolventă a Liceului de muzică "Dinu Lipatti" din București (pian, 1991-1995), a Universitații Naționale din București (1995-2000). În cadrul acestei din urma instituții mi-am susținut și dizertația de studii aprofundate (2001) și teza de doctorat (2008).

Tot eu....
Nu m-aș simți completa fara familia mea: soțul meu, Tiberiu, redactor al Editurii Casa Radio, și baiatul meu, Andrei, nascut în 2006. Viața ar fi pentru mine cu mult mai trista fara carți, plimbari în natură, lucruri frumoase de văzut, oameni optimiști și inteligenți.

Ma gasiți la cristina.comandasu@radioromania.ro sau pe facebook.