Interviu cu dirijorul Horia Andreescu

Dirijorul Horia Andreescu va realiza în cursul saptamânii 30 noiembrie - 6 decembrie 2009 o imprimare alaturi de Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Berlin cu lucrari apartinând compozitorului Wilhelm Georg Berger. Detalii despre aceasta colaborare - în interviul acordat de Horia Andreescu postului Radio România Muzical.

În ce context s-a produs colaborarea dintre dumneavoastra si Orchestra Radio Berlin?

Relatia mea cu Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii Berlin este veche. Am fost acolo 12 ani dirijor, oaspete permanent si colaborarea noastra a continuat si dupa aceea. Chiar acum 2 ani a fost lansat un CD în urma unei asemenea colaborari, cu lucrari de Pancio Vladigherov. De fapt, cei de la Radio Berlin lanseaza întotdeauna în urma înregistrarilor speciale CD-uri, deoarece socotesc ca o munca învestita pentru o asemenea înregistrare merita sa circule si pe piata internationala.


Ce ne puteti spune despre lucrarile alese pentru a fi înregistrate?

Vorbindu-le si dându-le niste înregistrari cu lucrari ale unor compozitori români, s-au aratat interesati si au fost ulterior convinsi de Wilhelm Berger. Ca urmare, vom imprima doua lucrari ale sale. Este vorba despre Simfonia a IV-a si Concertul nr. 1 pentru viola. Aceste lucrari ale lui W.G. Berger au datele unei muzici bune care foloseste un dialog modal specific mijlocului secolului XX. Nu aduce cu melosul popular românesc, dar are anumite stari si structuri care, în momentele de liniste, au un specific zonal. Iata ca nu numai creatia enesciana, ci si creatia româneasca mai apropiata de zilele noastre începe sa intre încetul cu încetul pe piata internationala.



Interviu realizat de Andra Ivanescu