Interviu cu violistul Vladimir Mendelsohn

În 29 noiembrie 2009, violistul si compozitorul Vladimir Mendelssohn îsi sarbatoreste aniversarea celor 60 de ani, prilej cu care echipa Radio România Muzical îi ureaza "La Multi Ani!". Sarbatoritul ne-a acordat un interviu în care ne-a relatat, printre altele, ce proiecte are pentru viitorul apropiat.

În primul rând va uram "La Multi Ani!". Aflat în pragul unui nou deceniu de viata, ce cadou muzical v-ati dori cu aceasta ocazie?

Multumesc ca ma întrebati, însa nu m-am gândit. Singurul lucru la care m-am gândit cu adevarat este, ca daca exist si am 60 de ani, sa duc o floare pe mormântul tatalui meu si mamei mele. Doar la asta m-am gândit. Nu m-am gândit la un cadou muzical.


Dintre interpretare si compozitie, care a fost si este tarâmul pe care va simtiti cel mai liber?

Niciunul. Interpretarea este un cod de comportament care implica întâi si întâi foarte mult studiu, naturalmente, apoi cunoasterea piesei pe care o cânt si batalia cu stresul. Ramâne si un pic de loc pentru placere. Iar compozitia, spre stupoarea mea, încetul cu încetul descopar ca si acolo cantitatea de lucruri care te leaga si care te obliga este enorma, iar cantitatea de lucruri pe care poti sa le spui direct, sincer si rapid, este cam "vioara a doua" în cazul compozitiei. Deci, în ultima instanta, în compozitie, dar cu greu, as putea sa spun ca ma simt liber.

Care sunt urmatoarele evenimente muzicale în care sunteti implicat?

În câteva zile, un turneu în Spania si, în mai putin de o luna, daca totul iese bine, un concert la Bucuresti, pentru comemorarea Revolutiei.


Interviu realizat de Petra Gherasim