Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Dirijorul Cristian Mandeal a condus pe 20 si pe 21 noiembrie 2009 doua concerte ale Orchestrei din Montpellier iar în perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2009 va sustine 5 concerte împreuna cu Orchestra Nationala a Tarii Bascilor. Mai multe am aflat chiar de la Cristian Mandeal.


În ce context s-a produs colaborarea dintre dumneavoastra si Orchestra din Montpellier?

Am fost invitat sa dirijez doua concerte din stagiunea lor pentru anul acesta - invitatie de mai bine de un an, un an si jumatate - si aceste doua concerte au avut loc la Montpellier si la Besançon. Programul a fost unul clasic - Simfonia a VI-a "Pastorala" de Beethoven si Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra de Brahms cu Nicolas Angelich, care este unul dintre cei mai cunoscuti pianisti din Franta în momentul de fata. Are în jur de 40 de ani si este un pianist de mare forta.


Ce pregatiti pentru seria de concerte alaturi de Orchestra Nationala a Tarii Bascilor?

Dupa o saptamâna de repetitii vom avea 5 concerte - doua la San Sebastian, unul la Bilbao, unul la Vittoria - Capitala Tarilor Basce - si unul la Pamplona - Capitala Navarei. Fiecare dintre aceste orase are sali de concerte excelente. Programul va cuprinde muzica franceza si engleza din prima jumatate a secolului XX. Prima piesa este compusa de Arthur Honneger si se numeste "Chant du joie". A doua este o piesa rar cântata - Poulenc - Concertul pentru pian si orchestra - care va fi interpretata de Ian Fountain din Anglia. Partea a doua cuprinde Simfonia a II-a "Londoneza" de Ralph Vaughan Williams.

Interviu realizat de Andra Ivanescu