Interviu cu violista Aida Carmen Soanea

În 28 octombrie 2009, Cvartetul Delian, alcatuit din violonistii Adrian Pânzaru, Andreas Moscho, violista Aida Carmen Soanea si violoncelistul Romain Garioud, a debutat la Musikverein din Viena. Lucrarile înscrise în program au fost Cvartetele op.76 nr.3 de Joseph Haydn, nr.4 op.83 de Dmitri Sostakovici si op.18 nr.1 de Ludwig van Beethoven. Concertul a fost înregistrat de si Radiodifuziunea austriaca (ORF).


Doamna Aida Carmen Soanea, Cvartetul "Delian" sustine un concert important, atât în ceea ce priveste locul de desfasurare - Sala Brahms din celebrul complex vienez Musikverein -, dar si din punctul de vedere al programului ales. Cum a aparut acest concert în agenda dumneavoastra si de ce v-ati oprit asupra acestor opusuri?

Dorinta fiecarui muzician de a aparea pe o scena atât de binecunoscuta coincide cu dorinta noastra de a ne prezenta din ce în ce mai mult pe scene straine. Noi existam ca cvartet din 2007 si am avut aparitii deja în Germania, Italia, Spania, Franta, la Radio France Musique, si acum pe scena vieneza. Programul este conceput în concordanta cu Anul Haydn, în care am cântat foarte multe cvartete de Haydn, am si înregistrat un CD, care va aparea în aproximativ o luna, la Casa de discuri Oehms din München si care va prezenta doua cvartete de Haydn, un dublu concert pentru vioara, pian si cvartet de coarde si un mic concert de pian, invitati Gilles Apap la vioara si Andreas Frölich la pian.

Am cântat de asemenea Cvartetul nr.4 de Sostakovici, pentru ca, muzical, ca cvartet dorim sa abordam cât mai multa muzica a secolului 20. Dupa pauza am avut primul cvartet de Beethoven, op.18 nr.1, pe care speram sa-l înregistram anul viitor împreuna cu cvintetele de coarde cu doua viole, tot de Beethoven, cu Gerard Causé la viola.


Aveti în pregatire aparitii si pe scenele românesti?

Absolut. În 2011 ne bucuram foarte mult sa venim la Festivalul "Enescu" si s-ar putea ca si în 2010 sa putem trece prin tara si sa ne prezentam, în formula de cvartet, pe viu.



Interviu realizat de Monica Isacescu