Interviu cu compozitorul Dumitru Capoianu

Dumitru Capoianu - 80

Chiar la începutul acestei saptamâni, luni, 19 octombrie 2009, compozitorul Dumitru Capoianu a împlinit 80 de ani. I-am urat "La multi ani!" si am purtat cu domnia sa un scurt dialog despre trecut, prezent, dar si despre proiecte ce asteapta sa fie concretizate. Si daca stiati deja ca Dumitru Capoianu este glumet, optimist si iubeste jocurile de cuvinte, atunci ceea ce veti citi în rândurile de mai jos nu va va surprinde.


Astazi va aniversam la împlinirea vârstei de 80 de ani. La multi ani! Care sunt cele mai placute amintiri pe care le pastrati din cariera dumneavoastra?

Iata o întrebare foarte grea, la care raspunsul este imposibil de dat complet. Pot însa sa va spun cum ma simt eu acum, în clipa asta: ca acei prizonieri care ies din transee în timpul razboiului - cu mâinile sus! Se predau! Eu sunt acum cu mâinile sus, ma predau. Sau ca în acele placute de deasupra pianului din barurile mexicane. Unde scrie: "Nu trageti în pianist! Face si el ce poate..." Asa sunt eu acum: nu trageti în mine, am facut si eu ce am putut în 80 de ani! Acum daca ma gândesc nu-mi pare rau pentru ce n-am facut si, mai ales, nu-mi pare rau pentru ce am facut. N-am nici un fel de regret.


La ce lucrati acum?

De vreo 40 de ani sunt macinat de o idee fixa: aceea a unui spectacol de sunet si lumina, cu tot ceea ce implica o asemenea aventura. Pentru ca aventura este, nu s-a mai facut pâna acum în România o asemenea chestie. Ma caznesc, deci, în acesta directie.


Va uram înca o data "La multi ani!". Sa aveti o zi frumoasa, în ciuda vremii si a vremurilor mai agitate pe care le traim acum.

Vremurile sunt sub om. Omul daca trece pe deasupra lor, e un câstigat; iar eu sunt obisnuit sa câstig fara sa stiu ca am câstigat.


Sunteti un optimist!

Da, scriu muzica în optimi - sunt un optimist (râde). Iata calamburul!

Interviu realizat de Irina Cristina Vasilescu