Interviu cu Catalin Ionescu Arbore, directorul Operei Nationale Bucuresti

Sâmbata, 10 octombrie 2009, a avut loc deschiderea stagiunii 2009-2010 a Operei Nationale Bucuresti. Mai multe despre noile spectacole am aflat de la Directorul institutiei, Catalin Ionescu Arbore.


De ce ati ales spectacolul Evgheni Oneghin pentru a deschide aceasta stagiune?

Evgheni Oneghin a fost ales în unanimitate de catre public si de catre critici ca fiind spectacolul emblematic al sezonului trecut. Este bine ca un spectacol de buna calitate sa ne dea impulsul în noua stagiune.


Ce propune Opera Nationala Bucuresti publicului sau în perioada urmatoare?

Încercam sa pastram neschimbate ritmul, nivelul, cota pe care le-am avut în stagiunile anterioare: noi productii, noi titluri, atentia deosebita catre tineri, catre copii, spre a-i educa si spre a-i atrage catre spectacolul de opera. Acest lucru s-a întâmplat chiar în a doua zi dupa deschiderea stagiunii. Am avut o premiera a Studioului Experimental de Opera si Balet "Ludovic Spiess" - "Fata marii", poem coregrafic de Carmen Petra Basacopol.

În decembrie 2009 va avea loc premiera unei noi productii a spectacolului "Hänsel si Gretel". Vom continua cu spectacolele aniversare, care în acest final de an vor fi închinate numelor mari care au fost în compania noastra de balet, cum sunt Elena Dacian, Carmen Anghelus si Georgeta Vretos.

De asemenea, vom încerca sa ne înscriem într-un timp destul de scurt pentru ca ne pregatim ca la 1 mai 2010 sa eliberam scena, deoarece vom începe lucrarile de restaurare. Acest lucru va fi unul benefic, dându-ne sansa de a avea o cladire mai adecvata si putin mai functionala, cât de cât adusa la nivelul timpurilor pe care le traim.

Interviu realizat de Andra Ivanescu