Interviu cu violonistul si compozitorul Vlad Maistorovici

Tânarul muzician Vlad Maistorovici se pregateste sa debuteze în ipostaza de violonist pe scena renumitei Wigmore Hall din Londra (în 26 octombrie 2009), iar în calitate de compozitor primeste din ce în ce mai multe comenzi (dintre care poate ca cea mai importanta este cea venita din partea London Philharmonic Orchestra). Am stat de vorba pe scurt cu artistul - ce studiaza în prezent vioara cu Pierre Amoyal la Lausanne si compozitia la Londra, cu Mark Anthony Turnage - despre proiectele sale.

Agenda ta muzicala este foarte bogata în evenimente. Numele tau apare pe afise atât în calitate de violonist, cât si de compozitor. Care sunt cele mai importante proiecte în care ai fost implicat în ultimele câteva luni?

Este vorba despre concerte în cadrul Festivalului de la Spoletto, comenzi de compozitii primite de la Festivalul de Muzica de Camera Northern Chords, London Philharmonic Orchestra, Ansamblul Cercles. Sunt destul de multe si ma bucur ca e asa, pentru ca nu ma plictisesc niciodata.

Stiu ca peste putin timp vei debuta pe scena Wigmore Hall. As vrea sa te rog sa ne spui mai multe despre acest eveniment si, de asemenea, sa ne vorbesti putin si despre cum ai ajuns sa colaborezi cu London Philharmonic Orchestra.

Concertul de la Wigmore Hall este promovat de trustul Tillett, care o data la doi ani organizeaza niste auditii pentru tinerii artisti, pentru a-i promova; acum aproape un an eu am fost câstigatorul, asa ca ei ma reprezinta pentru doi ani de aici înainte, iar acesta va fi un concert de prezentare, sustinut în cea mai importanta sala de muzica de camera din Londra. Colaborarea cu London Philharmonic Orchestra se desfasoara tot în cadrul unui proiect (pentru tineri compozitori), în urma caruia ei mi-au facut o comanda -e vorba despre o piesa scurta, de 5 minute, pe care trebuie s-o scriu pâna în februarie -iar lucrarea va fi cântata de LPO la Royal Festival Hall.


Faci parte si dintr-un ansamblu cameral.

Colaborarea cu colegii mei din Mercury Quartet ma inspira foarte, foarte mult. Sunt niste muzicieni de o foarte mare versatilitate. Noi am început concentrându-ne pe muzica de secol XX si XXI si între timp ne-am dat seama ca în fiecare dintre noi e o mica "samânta" de compozitor, asa încât acum avem o multime de proiecte de ceea ce se numeste "live composition" (mie nu-mi place sa o numesc improvizatie, pentru ca noi ne folosim de aptitudinile pe care le-am capatat prin antrenament în muzica clasica traditionala si cu ele cream piese pe loc, piese în care se vede personalitatea fiecaruia).

Cum se contureaza programul urmatoarelor luni?

În momentul de fata merg pas cu pas cu toate lucrurile pe care le am de facut. Urmeaza doua concerte în Italia, apoi cel de la Wigmore Hall, dupa care sustin la Oxford un concert cu Cvartetul Mercury (dar nu de live composition). Pentru anul viitor urmeaza alte proiecte, trebuie sa termin si partitura pentru London Philharmonic. Sunt foarte ocupat, dar e frumos.



Interviu realizat de Irina Cristina Vasilescu