Interviu cu Marius Tabacu, directorul Filarmonicii din Cluj

A 43-a editie a Festivalului "Toamna muzicala clujeana", organizat de Filarmonica de Stat "Transilvania", va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 2-23 octombrie. Mai multe despre programul editiei de anul acesta ne-a spus Marius Tabacu - directorul Filarmonicii de Stat "Transilvania".


Programul editiei de anul acesta a Festivalului "Toamna muzicala clujeana" este unul foarte divers, foarte variat. Cuprinde de la un recital pentru pian solo pâna la concerte vocal-simfonice ample, de la muzica veche pâna la muzica contemporana. Este aceasta o strategie pentru a atrage un public cât mai numeros?

Da, este o strategie permanenta a noastra pentru ca majoritatea editiilor de pâna acum au avut un astfel de program divers, diversificat, variat. Este un fel de a face un festival care sa nu fie doar o însiruire de concerte, deoarece concerte bune avem în toata stagiunea. Acum vrem sa le facem mult mai colorate, mai pestrite, ca sa dam o greutate festivalului nostru care - iata - a ajuns la cea de-a 43-a editie.


Ce concerte sau recitaluri recomandati în mod deosebit publicului clujean?

Sunt o multime de nume interesante în festival si, dupa cum am mai spus, programul este unul divers. Vom avea o seara de proiectie de film - este vorba despre filmul "Tabu" pe fundalul caruia Trio Contraste va interpreta muzica live. Vom avea cele 12 violoncele îndragostite - ansamblul "Serenada în cheia fa", fondat de Emeric Kostyák, care a devenit deja o traditie a festivalului, îl vom avea pe Daniel Goiti, pianistul clujean de reputatie si vom mai avea si Cvartetul "Transilvan". Evenimentele sunt multe si pe gustul oricarui public.

Festivalul va începe cu o dezbatere pe care o vom organiza în premiera înaintea primului concert (cel de deschidere). În cadrul acesteia, Nicolae Moldoveanu, Pavel Puscas, Bianca Temes si cu mine vom discuta cu publicul, sau cu acea parte a publicului care este interesata, despre programul care va fi interpretat în seara aceea, si anume "Nelson Messe" de Haydn si "Asa grait-a Zarathustra" de Strauss.


Interviu realizat de Andra Ivanescu