Interviu cu basul Constantin Gabor

Dedicându-si viata artei lirice, basul Constantin Gabor a evoluat mai bine de 50 de ani pe scena Operei Nationale din Bucuresti si a îndrumat timp de peste 30 de ani generatii de studenti la Conservatorul bucurestean. În 11 iulie 2009, la împlinirea a 8 decenii de viata, Constantin Gabor ne-a acordat un interviu.


La multi ani, maestre Constantin Gabor!

Multumesc.


În urma cu patru ani, la împlinirea a 76 de ani, spuneati într-un interviu ca aniversarea zilei de nastere înseamna reflexii amare, dar si bucurie. Mai este valabila aceasta afirmatie acum, la împlinirea a 80 de ani?

Nu mi-as mentine afirmatia de atunci, pentru ca la 80 de ani deja mi-am schimbat prisma prin care privesc evenimentele si viata. Nu cred ca este neaparat un prilej de bucurie pentru ca, în general, eu nu prea agreez aniversarile. Prilej de reflexie asupra vietii, da, este...


Publicul românesc v-a retinut prin prezenta în scena cu rolul Bartolo din Barbierul din Sevilla. Ce amintiri va leaga pe dumneavoastra de publicul Operei din Bucuresti?

Rolul Bartolo mi-a adus foarte multe satisfactii, în primul si în primul rând pentru ca mi-a prilejuit aparitia în scena alaturi de ceea ce a numit publicul si presa de specialitate echipa de aur - Herlea, Teodorian, Magda Ianculescu, Loghin, Florei, deci îmi aduc aminte cu mare placere de acele vremuri.


Ati colaborat în trecut si cu Radio România Muzical. Cum va amintiti de aceasta colaborare?

As vrea sa multumesc din tot sufletul si sincer Radioului care mi-a fost în permanenta un foarte bun prieten - înca de la începuturile carierei mele. Toti cei care au trecut prin redactiile muzicale au consemnat prezenta mea pe tarâmul artistic si mi-au pastrat înregistrarile în fonoteca.


Maestre Constantin Gabor, va multumim pentru interviu si va spunem, înca o data, La multi ani!.


Interviu realizat de Larisa Clempus