Interviu cu compozitoarea Doina Rotaru

Compozitoarea Doina Rotaru a fost timp de o saptamâna invitata Conservatorului din Saint-Cloud, din apropierea Parisului, ca "reprezentant" al muzicii contemporane românesti. Din seria manifestarilor organizate cu acest prilej au facut parte si doua concerte, desfasurate pe 16 si 17 mai 2009. La întoarcerea în tara, Doina Rotaru ne-a vorbit despre impresiile "adunate" în urma calatoriei în Franta, dar si despre bucuria reîntâlnirii cu muzicianul-prieten, Pierre-Yves Artaud.


V-ati întors recent din Franta, unde ati fost timp de câteva zile invitata Conservatorului din Saint-Cloud, din apropierea Parisului. Ce impresii aveti în urma acestei vizite?

A fost un rasfat pentru mine. Am fost invitata ca si compozitor în rezidenta, am avut doua conferinte si am repetat cu interpretii care au evoluat ulterior în doua concerte. Primul concert a fost sustinut de profesorii si elevii Conservatorului din Saint-Cloud si de Pierre-Yves Artaud, celebrul flautist si pedagog francez. În cadrul celui de-al doilea concert au evoluat membrii Orchestrei franceze de flaute si au interpretat doua lucrari, Florilegium, cu Pierre-Yves Artaud solist si Cinci vitralii pentru orchestra de flaute si banda. Deci, am fost rasfatata si m-am bucurat de succes atât în ceea ce priveste muzica mea, cât si de interpretarea realizata la un nivel extraordinar.


În ce masura credeti ca este publicul francez interesat de muzica contemporana?


În Franta publicul este foarte interesat de muzica noua, pentru ca acolo exista o cultura de secole; în cele doua concerte dedicate muzicii mele, salile au fost arhipline si am avut satisfactia ca absolut toti interpretii sa îmi ceara si alte partituri, dovada ca le-a placut muzica mea si vor sa îmi cânte lucrarile. Câteva dintre manifestari s-au legat direct de flaut - instrumentul meu preferat, pentru care am scris foarte mult. Am avut bucutia sa constat ca muzica mea pentru flaut le place enorm.


Colaborarea cu flautistul Pierre-Yves Artaud dateaza înca din anii `80. Ce a însemnat reîntâlnirea cu el, în cadrul concertului sustinut în compania Orchestrei franceze de flaute?

Reîntâlnirea cu Pierre-Yves Artaud a fost o bucurie si daca vreti, o "multumire reciproca", pentru ca pe de o parte eu am subliniat faptul ca i-am dedicat aproape tot ce am scris pentru flaut, iar el a subliniat dragostea lui pentru muzica mea si faptul ca oriunde în lume o cânta, o face cu mare placere.


Interviu realizat de Alexandra Cebuc