Interviu cu violonista Silvia Marcovici

În colectia "Legendary Treasures", Casa canadiana de discuri DOREMI a lasat un album cu înregistrari din concerte ale violonistei Silvia Marcovici. Este vorba despre Concertele în Re major de P.I.Ceaikovski (cu Orchestra Simfonica SWR din Freiburg, dirijor Cristian Mandeal), J. Brahms (Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Stuttgart , dirijor Garcia Navarro), L. van Beethoven (Orchestra Radiodifuziunii din Frankfurt, Eliahu Inbal) si nr.3 în si minor de C. Saint Saens (Orchestra Radiodifuziunii din Saarbrücken, dirijor Marcello Viotti) aparute pe cele doua CD-uri si Simfonia spaniola de E. Lalo (Orchestra Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, dirijor Cristian Mandeal), Concertul nr.1 în sol minor de M. Bruch (Orchestra Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti, Horia Andreescu) si Concertul nr.2 de Béla Bartók (Orchestra Radiodifuziunii din Budapesta, dirijor Erich Bergel).


Albumul cuprinde 2 CD-uri cu patru dintre cele mai importante concerte pentru vioara si un DVD cu trei lucrari concertante. Cum s-a realizat selectia?


A fost o cooperare între partile implicate, în functie de disponibilitati. Toate înregistrarile reunite în acest album sunt din concerte.


Concertul de Ceaikovski si Simfonia spaniola de Lalo figureaza în înregistrari realizate sub bagheta dirijorala a lui Cristian Mandeal, iar Concertul nr.1 de Max Bruch l-ati interpretat sub conducerea dirijorala a maestrului Horia Andreescu. Ce amintiri va leaga de acesti doi importanti sefi de orchestra români?


Cu Cristian Mandeal sunt în permanenta legatura. Am o admiratie pentru el fara margini. Am cântat foarte des cu el si sper sa continui colaborarea. Este un muzician imens si un tehnician-dirijor fara comparatie. De curând baiatul meu, pianistul Aimo Pagin, a cântat împreuna cu el si a fost din nou o revelatie sa-l vad. Si pentru ca era împreuna cu baiatul meu a fost si foarte emotionant. Cu Horia Andreescu sunt în foarte bune relatii. Din pacate nu am avut ocazia sa cânt cu el în ultimii ani, în strainatate si nici în România. Mi-ar face mare placere sa cânt din nou cu el. Este un dirijor de mare talent, însa total diferit ca stil de Cristian Mandeal.


Albumul recent aparut reprezinta un prim volum dintr-o serie. Ne puteti spune în ce va consta continuarea?


Da. Cu siguranta Casa DOREMI va fi interesata de înregistrarile mele cu Valentin Gheorghiu. Probabil cele ale sonatelor de Beethoven. Regret ca Electrecordul nu a facut nimic pentru a încheia aceasta integrala a sonatelor beethoveniene cu mine si cu Valentin Gheorghiu. Îmi lipsesc Sonatele a 3-a si a 6-a.


Albumul este deja în magazine?


În America si Canada este deja în vânzare si în curând va fi si în Europa.


Ce alte proiecte aveti?


În iunie voi veni sa cânt cu Orchestra Nationala Radio. Voi fi la Festivalul de la Montpellier, unde voi cânta în trio, cu Evgheni Kissin la pian, lucrari de Mendelssohn si Ceaikovski, pe 14 iulie. Sunt acum profesoara si la Lausanne. Calatoresc între Graz si Lausanne tot timpul. În toamna voi avea un turneu cu Eliahu Inbal, însa activitatile mele principale în ultima vreme sunt predatul si muzica de camera.


Interviu realizat de Monica Isacescu