Interviu cu soprana Elena Mosuc - Premiera la Teatrul "Carlo Felice"din Genova

Soprana Elena Mosuc interpreteaza rolul Zerbinetta în spectacolul "Ariadna la Naxos" de Richard Strauss, prezentat marti, 17 februarie, în premiera pe scena Teatrului "Carlo Felice" din Genova. Conducerea muzicala îi apartine lui Juanjo Mena, iar regia poarta semnatura lui Philippe Arlaud. Spectacolul va fi reluat în 20, 22, 25 si 28 februarie, cu artista româna în distributie.
Elena Mosuc ne-a acordat un interviu, vorbind despre spectacol, rolul pe care îl interpreteaza si despre alte proiecte ale sale.


Nu este prima oara când interpretati personajul Zerbinetta din "Ariadna la Naxos", întrucât ati avut succese rasunatoare cu acest rol la Opera din Zürich. Prin ce este deosebita montarea de la Teatrul "Carlo Felice"? Este o montare clasica sau contine elemente moderne?

În general este o montare clasica si cred ca va placea publicului. Este o productie frumoasa.


Veti cânta sub bagheta dirijorului Juanjo Mena. Va este mai usor sa colaborati cu acest muzician, stiind ca este oarecum apropiat de scena muzicala româneasca, în sensul ca a dirijat orchestre din România?


Da. La repetitii totul a decurs bine, nu avem probleme. Dar pot sa spun ca cel mai mult mi-a placut sa colaborez cu Christoph von Dohnányi cu care am facut ultima productie de "Ariadna la Naxos" la Zürich. El este, într-adevar, un specialist în Strauss. Ansamblul de la Genova este bun. Ceea ce nu îmi prea place, însa, este pronuntia în germana. Chiar am fost uimita ca la un teatru asa mare ca cel din Genova nu exista un specialist în limba germana. Mai mult am corectat eu greselile. Am avut noroc ca am cântat în Elvetia si Germania rolul acesta si l-am studiat foarte bine cu pianistii de acolo, care mi-au corectat fiecare cuvânt si as putea zice ca am rolul în buzunar.


Cum ati descrie acest rol? Este unul din rolurile preferate?

Este un rol care îmi place foarte mult. Ma distrez cu acest rol pe scena, desi este unul dificil; are o arie foarte grea... Dar rolurile mele preferate sunt cele de belcanto: Lucia, Maria Stuarda, Anna Bolena, Traviata, Gilda din "Rigoletto", Elvira din "Puritanii". Eu doresc sa fac un disc cu arii de belcanto si sper ca acesta se va realiza în luna mai. În 20 mai voi avea un concert aici, la Genova, la Opera, cu orchestra si cor, sper ca se va înregistra concertul si va iesi un disc.


Ce ne mai puteti dezvalui din proiectele dumneavoastra?


Dupa spectacolele acestea cu "Ariadna..." de la Genova voi avea trei spectacole cu "Lucia di Lammermoor" la Deutsche Oper din Berlin si apoi câteva concerte la Milano. De la jumatatea lunii martie încep repetitiile pentru o noua productie de "Lucia..." la Bruxelles. Va fi prima data când voi cânta pe scena Teatrului "La Monnaie". Premiera va fi pe 14 aprilie. Apoi voi avea doua spectacole cu "Traviata" la Budapesta cu Renato Bruson, doua spectacole cu rolul Regina noptii la Zürich si este planificata o "Traviata" la Timisoara pe 12 mai. Cânt cu mare placere acolo. Am cântat de câteva ori "Lucia" si "Traviata" la Timisoara si pot sa spun ca publicul este extraordinar. În luna mai am multe spectacole la Zürich cu "Rigoletto" si "Turandot", în iunie - "Ariadna la Naxos" si în august voi reveni, dupa vacanta, la Arena di Verona cu "Turandot" si "Carmen".


Interviu realizat de Larisa Clempus