Arhivă : 2017 |

AUDIO. 14 septembrie - Ateneul Român

Vineri, 15 Septembrie 2017 , ora 9.11
 

Recitalul sustinut în Seria Concertelor de la miezul noptii de violonistul Remus Azoiței și pianista Alexandra Dariescu. În program lucrări de Bach, Beethoven, Enescu și Bartok.

Un reportaj de Jeanine Costache

Două prezențe românești, în Seria Concertelor de la miezul nopții, în 14 septembrie, de la ora 22.30, au evoluat violonistul Remus Azoiței și pianista Alexandra Dariescu. În primul opus solistic al serii, Ciaconna din partita nr.2 de Bach, sub cupola Ateneului a răsunat vioara Nicolo Galliano din 1753 pe care cântă Remus Azoiței. Stilul rafinat și vibrant al violonistului Remus Azoiței s-a potrivit de minune cu tușeul catifelat și frazarea elegantă a pianistei Alexandra Dariescu din sonata beethoveniană în Fa major "Primăvara", interpretare apreciată și de cei aflați în sală.


"Sonata mi s-a părut absolut impresionantă și mai ales Adagio, a fost impresionant, nu vorbesc de execuția tehnică, ci de atmosfera generală." - Președintele Societății Muzicale, George Butunoiu.


"Sonta de Beethoven a fost într-adevăr foarte bine echilibrată, în raportul dintre cele două instrumente, stilistic bine așezate, ceea ce se numește violonistica academică. În Beethoven e o corelare foarte bună a celor doi muzicieni și eu zic că ar fi bine să continue pe această relație." - criticul Dumitru Avakian


Debutul părții a doua i-a revenit talentatei pianiste tot cu un opus beethovenian, sonata op.10 nr.2 în Fa major. Autorul realizării pe compact disc a primei integrale cu lucrări pentru vioară și pian de George Enescu, Remus Azoiței, a ales să interpreteze împreună cu Alexandra Dariescu, Sonata nr.2 în fa minor pentru pian și vioară, și am putea spune că aceasta a fost punctul culminant al serii, ca expresivitate și stil. Cei doi muzicieni au încheiat seara cu Bela Bartok, jocuri populare românești, pentru vioară și pian, stârnind aplauze care i-au readus în repetate rânduri la rampă. În final două bisuri au acordat cei doi muzicieni încântați de publicul entuziast.


"Un public fenomenal care ne-a primit cu atât de multă căldură și dragoste." - pianista Alexandra Dariescu

"Eu vin de multe ori la București, pentru mine este ca acasă." - violonistul Remus Azoiței