Arhivă : 2017 |

AUDIO. 14 septembrie - Ateneul Român și Sala Palatului

Vineri, 15 Septembrie 2017 , ora 9.00
 

David Garrett, Michael Barenboim, Vladimir Ashkenazy, Riccardo Chailly, Philharmonia London, Filarmonica Della Scala și multă muzică rusească, acestea au fost reperele zilei de 14 septembrie, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Detalii din reportajul realizat de Radu Mihalache

Principalele concerte ale Festivalului Enescu din a 13-a zi a sa, au adus în prim plan doi violoniști, muzică rusească și ceva dorință de mai mult. La Ateneu, am putut asculta Orchestra Philharmonia London cu Vladimir Ashkenazy la pupitru și Michael Barenboim în postură solistică. Fiul celebrului pianist și dirijor, ne-a propus spre audiție Concertul nr.1 de Prokofiev, însă într-o versiune destul de firavă, corectă ca text, dar cam atât.

A doua parte a concertului ne-a adus în față Simfonia a X-a de Șostakovici, care de la jumătate și-a arătat cu adevărat puterea, colții și șarmul pe care Ashkenazy le poate imprima unei lucrări.


"Foarte bun! Foarte bun și foarte rusesc. Ca să fiu cinstit era un fel de pomul lăudat. Omul a muncit și a cântat corect."


Desigur poate cel mai așteptat concert al zilei și din perspectiva publicului larg al întregului festival, a fost acel al lui David Garrett. O sală arhiplină, fani devotați, oameni care au gustat din plin fiecare mișcare a rock starului.


"Mie mi s-a părut frumos, foarte frumos și mi-a plăcut diversitatea și felul în care a abordat programul ... are o amprentă specială".


"A fost foarte interesant, mai ales în a doua parte. Mi-a plăcut foarte mult!"

Violonistul a fost însoțit pe scenă de Orchestra Filarmonicii Della Scala și dirijorul Riccardo Chailly, care s-a întrebuințat cu toată seriozitatea mai ales în Simfonia a XII-a de Șostakovici. Concertul lui Ceaikovski, a fost o altă poveste, orchestra s-a auzit plin, a avut trăirile necesare și narațiunea acestui opus minunat, totuși în urma acestei zile am ajuns la două concluzii: Michael, nu este Daniel și nici Ceaikovski, Michael Jackson.