Arhivă : 2017 |

AUDIO. Festivalul Internațional 'George Enescu' - concertele din 6 septembrie

Joi, 7 Septembrie 2017 , ora 1.08
 

Debut pentru dirijorul Cristian Măcelaru și violoncelistul Valentin Răduțiu în concertul de la Ateneul Român și un program integral Beethoven prezentat pe scena Sălii Palatului - sunt datele celei de-a cincea zi din cadrul Festivalului Internațional "George Enescu".
Mai multe aflăm de la Lucian Haralambie:


S-a tot discutat despre cât de dificil este să înțelegi muzica lui Enescu, însă atunci când reușești să faci asta... e tare frumos!

"A fost minunat! Nu știam nimic despre Enescu înainte să venim la festival, dar muzica lui este o gură de aer proaspăt. Oedip a lăsat o impresie puternică, iar în lucrarea interpretată în această seară m-am bucurat să ascult muzică inspirată de folclorul român și dezvoltată de compozitor. Întregul festival este minunat, o experiență deosebită. Meritați felicitări pentru tot ceea ce faceți!" - una dintre opiniile de după primul concert susținut ieri în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu".

Orchestra Filarmonică Cehă a evoluat în seria "Recitaluri și concerte camerale" cu Cristian Măcelaru la pupitrul dirijoral, iar prima piesă interpretată a fost Suita a III-a "Săteasca" de George Enescu. A urmat momentul solistic - debutul violoncelistului Valentin Răduțiu, laureat al Concursului Internațional "George Enescu" la ediția din 2011. El a propus Concertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră de Dmitri Șostakovici.

"A fost emoționant! Este un buchet de multe emoții, bucurie și nerăbdare… în sfârșit, să vină acel moment pentru care te-ai pregătit. Și apoi, uitarea de sine… să te poți lăsa dus cu muzica." - violoncelistul Valentin Răduțiu.

Concertul de la Ateneul Român susținut de Orchestra Filarmonică Cehă s-a încheiat cu Simfonia a VIII-a de Antonin Dvoűák. Final de concert și ne îndreptăm către Sala Palatului, acolo unde în a V-a zi de Festival "Enescu" ne-a fost propus un program integral Beethoven. A fost și prima zi în care un ansamblu simfonic român a concertat în cadrul seriei "Mari orchestre ale lumii". Domingo Hindoyan a stat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret în seara care a debutat cu Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven; solist - Sergio Tiempo.

"Am venit în această seară pentru că mi s-a părut simbolic îngemănată Orchestra de Tineret cu repertoriul Beethoven din această seară, încât am zis că nimic nu ne poate fi în același timp aici și atât de deschis Europei ca muzica lui Beethoven cântată de români. E absolut impresionant să vezi cum acest lucru este atât de natural însușit de Orchestra de Tineret." - Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte și Centenar

După pauză am audiat una dintre cele mai cunoscute partituri ale tuturor timpurilor - Simfonia a IX-a - capodopera lui Ludwig van Beethoven, realizată cu participarea sopranei Anna Samuil, mezzosopranei Roxana Constantinescu, tenorului Ștefan Vinke, bas-baritonului Daniel Boaz și corului Filarmonicii "George Enescu".

"Formidabil concertul! Încă am emoții după el. Publicul a demonstrat-o în picioare și ropotele astea de aplauze pe care le-a primit această minunată Orchestră Română de Tineret. Încă o dată și-a dovedit măiestria și viabilitatea acestui proiect." - Dorin Ioniță, directorul 'Lanto Communication'

Dirijorul Cristian Măcelaru a fost prezent la concertul Orchestrei Române de Tineret și a vorbit despre cea de-a V-a zi de Festival Internațional "George Enescu" din dublă postură - artist și spectator: "E prima dată când dirijez o orchestră care nu este din România în București. E prima dată când vin la Festivalul Enescu. E o orchestră extraordinară, care are în sânge mai ales muzica lui Dvorak pe care am interpretat-o și întotdeauna e o mare plăcere să îi dirijez. Orchestra Română de Tineret e una dintre orchestrele mele preferate. Cântă cu o atenție deosebită și cu o cultură a sunetului chiar foarte plăcută. Am rămas foarte impresionat! Întotdeauna, cu mare bucurie, vin să-i și ascult, să și dirijez când avem timp. Le urez mult succes în continuare."