Arhivă : 2017 |

AUDIO. Ziua a patra de festival la Ateneul Român și la Sala Palatului

Miercuri, 6 Septembrie 2017 , ora 9.33
 

Bryn Terfel, Orchestra Națională a Rusiei, Vadim Repim și Horia Andreescu au fost numele mari care au animat cea de-a patra zi a Festivalului Internațional George Enescu.
Mai multe detalii aflăm din reportajul realizat de Radu Mihalache:


Ziua a patra a Festivalului ne-a rezervat surprize formidabile. Prima întâlnire a fost cu Sir Bryn Terfel la Ateneul Român. Ceea ce părea a fi o simplă consolare pentru absența lui Lang Lang, s-a dovedit a fi unul dintre recitalurile cele mai spumoase pe care le-am urmărit până acum. Baritonul galez ne-a adus muzică din locurile sale natale, cântece din insulele britanice, și lieduri. Toate au fost legate de o poveste cât se poate de personală:

"Plecând din Țara Galilor, am ajuns la școală la Londra pentru a cânta, pentru a învăța să cânt. Iată, fiul fermierului era acum la colegiu, încercând să învețe tot ce putea despre operă, lied, oratoriu… aceasta era o nouă lume pentru mine."

Ultimele numere ale recitalului au căpătat aspectul unor veritabile numere de vodevil (cântate însă la cel mai înalt nivel). Sir Bryn, secondat abil de pianistul Malcom Martineau, a jucat fiecare moment, a interacționat cu publicul, a oferit un show complet, de la cele mai calde lieduri și până la bisul din 'Scripcarul pe acoperiș'. Printre spectatori l-am găsit și pe actorul și cântărețul Tudor Chirilă, care iată ce ne-a spus: "Falstaff, Sir Toby, Sir Andrew, Ignatius al lui John Kennedy Toole într-un singur personaj. Absolut senzațional! Senzațional! Un artist desăvârșit! Am avut parte de un recital absolut senzațional, o voce extraordinară dar dublată de un joc actoricesc impresionant, ceea ce vine să spună că, de fapt, combinația fatală este până la urmă teatrul și muzica. "

Desigur, seara nu ar fi fost completă fără concertul de la Sala Palatului. Din nou i-am regăsit pe artiștii ce formează Orchestra Națională a Rusiei, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Programul primei părți a fost unul foarte îndrăzneț, cu suita 'Estancia" de Ginastera, Aria și Scherzino de Enescu și, în primă audiție românească, Concertul pentru vioară de Sir James MacMillan. Solist a fost reputatul violonist Vadim Repim, care a adus cu măiestrie la viață narațiunea uneori destul de încâlcită concepută de compozitorul britanic, prezent zilele aceastea în România. De la momente de un lirism emoționant la scene de o tensiune teribilă, lucrarea a fost punctul central al serii, focurile de artificii, dacă vreți.

Finalul a fost rezervat Simfoniei a cincea de Ceaikovski, un final potrivit, pentru o seară potrivită!