Arhivă : 2017 |

AUDIO. Cea de-a treia zi din cadrul Festivalului Internațional 'George Enescu'

Marți, 5 Septembrie 2017 , ora 1.08
 

Festivalul Internațional "George Enescu" a continuat luni, 4 septembrie 2017, cu două evenimente. La Ateneul Român, a evoluat ansamblul London Philharmonic Players, iar Orchestra Naționala Rusă a susținut primul concert din cadrul ediției pe scena Sălii Palatului.


Așa a început cea de-a treia zi a Festivalului Internațional George Enescu. Aplauzele furtunoase sunt pentru London Philharmonic Players, ansamblu care a propus ieri seară la Ateneul Român un program alcătuit din Octetul op. 20 în Mi bemol major de Felix Mendelssohn.

"A fost absolut superb. Au cântat fantastic, iar sala este uimitoare. Pentru mine este cel mai potrivit spațiu pentru un concert."

...Și octuorul de George Enescu

"M-a bucurat în mod deosebit lucrarea lui Enescu. Nu o cunoșteam. Are o energie și o realitate aparte. Mi-a plăcut tare mult. A fost o experiență extraordinară până acum și aștept cu nerăbdare toate concertele din festival."

"Mier mi se pare excepțional și mi se pare o bucurie să îi vezi la București, să ai ocazia să-i vezi aici într-o seară oarecare… Nici nu-ți vine să crezi că se întâmplă festivalul acesta și încă mai e posibil să avem un așa festival în România. Mie mi se pare asta un noroc fantastic." - actorul Marius Manole

Muzica lui Enescu a fost interpretată și la Sala Palatului, în deschiderea concertului din Seria "Mari orchestre ale lumii". Dirijată de Mihail Pletniov, Orchestra Națională Rusă a redat poemul Isis semnat de compozitorul român, lucrarea enesciană fiind realizată cu participarea Corului Academic Radio.

A urmat un moment de-a dreptul impresionant cu Nikolai Lugansky în postura de solist al Concertului nr. 3 în Do major pentru pian și orchestră de Serghei Prokofiev.

"M-am bucurat să-l ascult. E un pianist de forță dintre cei mai mari ai momentului. Versiunea Concertului de Prokofiev a avut de toate. A avut și lirism, și strălucire, și sarcasm, și duioșie, și tehnică de granit pe care atât de mult o admirăm la școala rusă de pian, atât de bine fundamentată de decenii, școală care fascinează lumea muzicală de atâta vreme. A fost o bucurie să-l ascult în comuniune cu orchestra care l-a acompaniat cu pătrundere și cu înțelegere a acestei capodopere și, sigur, cu un dirijor care, la rândul lui, a fost și este pianist de forță, un muzician minunat." - pianistul Viniciu Moroianu

Simfonia a VI-a a aceluiași Serghei Prokofiev a completat o nouă zi de succes din cadrul Festivalului Internațional George Enescu, după cum afirmă și violistul Theodor Andreescu: "M-am simțit extraordinar ascultând această redare a spiritului rusesc de o orchestră rusească și un dirijor rus. Concertul de pian a fost interpretat extraordinar și am simțit că a menținut tot publicul cu sufletul la gură. Este un concert extraordinar de dificil, dar nu s-a văzut acest lucru. Iar înainte de acest concert am reușit să fiu martor la Octuorul de Enescu, interpretat de London Philharmonic Players - care erau, de fapt, primele pupitre din orchestră - și am rămas surprins de cât de bine au reușit să-l înțeleagă pe Enescu. Este extraordinar că membrii unei orchestre englezești au reușit să transpună atât de bine românismul lui Enescu."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie