Arhivă : 2017 |

Festivalul Internațional George Enescu 2017. Interviu cu compozitorul Thomas Larcher

Miercuri, 23 August 2017 , ora 15.36
 

Compozitorul austriac Thomas Larcher va participa la Forumul Internțional al Compozitorilor care va avea loc la București în timpul Festivalului Internațional "George Enescu", cu o conferință cu titlul "Balanță și exces în compoziție", iar Concertul său pentru pian și orchestră va fi interpretat sâmbătă 16 septembrie de la ora 13,00 în Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii Române de Aaron Pilsan și Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca. Dirijează: Denis Russell Davies


Domnule Thomas Larcher, publicul român va asculta în septembrie Concertul dumneavoastră pentru pian și orchestră în interpretarea lui Aaron Pilsan. Am vorbit deja cu solistul și mi-a spus că vă cunoaște de mult timp și că v-a interpretat adesea lucrările. I-ați dedicat lui Aaron Pilsan concertul?

Am dedicat de fapt acest concert dirijorului Denis Russell Davies. Eu însumi am cântat în primă audiție concertul și el l-a dirijat.


Vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre concertul dumneavoastră, să descrieți puțin această lucrare.

Instrumentația acestui concert al meu amintește puțin de concertele pentru pian ale lui Mozart. Predomină corzile, dar am adăugat și niște instrumente de percuție. Originalitatea constă în faptul că este un concert pentru pian preparat și orchestră. Pianistul însuși trebuie să-și prepare înainte de a cânta atât claviatura, cât și corzile, iar sonoritatea obținută este mai apropiată de percuție decât de pian. Este o muzică foarte ritmică, foarte rapidă. De-a lungul lucrării sonoritatea pianului preparat evoluează, iar în final va putea fi auzit sunetul autentic al pianului, așa cum îl cunoaștem din repertoriul său obișnuit. Deci așa sună, foarte pe scurt, povestea acestei lucrări.


Probabil ați folosit pianul preparat pentru a exprima semnificația titlului, concertul are și un titlu, "Celule nebune"…

Titlul este pentru mine foarte special pentru că încearcă să sugereze ce se întâmplă în organismul uman atunci când unele celule înnebunesc. Când scriam acest concert, dirijorul nostru, Denis Russell Davies, s-a îmbolnăvit și de aceea concertul pe care i l-am dedicat lui poartă acest titlu - "Celule nebune". Deci este un titlu care nu are legătură cu structura concertului, este pur și simplu o asociere cu perioada când scriam această muzică.

Interviu realizat de Laura Ana Mânzat