Arhivă : 2015 |

Iosif Ion Prunner, 'Trei generații' la Ateneul Român

Luni, 31 August 2015 , ora 9.37
 
"Muzica ne trezește regretul de a nu fi ceea ce ar trebui să fim, iar magia ei ne încântă pentru o clipă transpunându-ne în lumea noastră ideală, în care ar trebui să trăim" - Emil Cioran.

Editura ALLFA, parte a Grupului editorial ALL, lansează pe piața de carte volumul "Iosif Ion Prunner, Trei generații la Ateneul Român". Cartea, scrisă de Oana Georgescu, va fi disponibilă în librăriile din București și din țară, precum și la standurile librăriilor Humanitas de la Sala Palatului și Ateneu pe durata Festivalului "George Enescu".

Cartea poate fi achiziționată și online: http://www.all.ro/carti/noutati/

http://www.all.ro/carte/iosif-ion-prunner-trei-genera-ii-la-ateneul-roman.html

Prunner este un nume cu răsunet mondial în domeniul muzicii, purtat de trei generații de artiști care au adus recunoaștere și apreciere României.

Povestea începe cu marele contrabasist Joseph Prunner, care în anul 1909 a părăsit Austria în favoarea României, la rugămintea lui George Enescu, devenind primul contrabasist al Filarmonicii; continuă cu Iosif Prunner Jr., fiul său, un pianist strălucit care a fost timp de două decenii solistul Filarmonicii "George Enescu".

Iosif Ion Prunner, fiul lui Iosif Prunner Jr., a dus mai departe această tradiție a excelenței, debutând pe scena Ateneului Român la doar 17 ani. Dirijor și pianist, a concertat pe cele mai mari scene ale lumii și conduce Corul Filarmonicii "George Enescu".

În volumul Trei generații la Ateneul Român, Iosif Ion Prunner istorisește povestea familiei sale, o poveste marcată de evenimentele istorice, de contextul politic, de decizii profesionale, dar și personale, și - cel mai important - marcată de talentul excepțional al celor trei muzicieni Prunner.

"Este un privilegiu și dovada unei bune întâlniri cu Dumnezeu să ai șansa de a te naște într-o familie în care tradiția muzicală să aibă o longevitate și consistențăsemnificative. Este cazul maestrului Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Academic al Filarmonicii "George Enescu", muzician cu o prezență remarcabilă pe scenele de concert românești și europene" - Andrei Dimitriu, Directorul Filarmonicii "George Enescu"

"Trei generații cărora Dumnezeu le-a împărțit talentul, iar ei au adăugat munca. Trei generații puse în slujba muzicii și mai ales în slujba Filarmonicii bucureștene... Ce poate fi mai frumos?" - Nicolae Licareț, Director Artistic, solist instrumentist Filarmonica "George Enescu" București

"În sfârșit, a apărut în secolul XX și un copil-minune care a ajuns dirijor de cor academic, după o promițătoare carieră de pianist. A trebuit să treacă un secol de muzicieni, o dinastie de artiști, cum ar spune istoricii, o pleiadă de instrumentiști, din care să răsară și un maestru de cor: Iosif Ion Prunner" - Viorel Cosma, critic muzical

Despre Iosif Ion Prunner:

Distins cu "Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler" (2003), dirijorul și pianistul Iosif Ion Prunner s-a născut pe 9 ianuarie 1956 la București, într-o familie de muzicieni (pe linia tatălui, Prunner) și cu vechi tradiții culturale și istorice (pe linia mamei, Pârâianu). Este fiul pianistului Iosif Prunner și al Ilenei Yvonne Prunner (fostă Pârâianu), regizoare și poetă.

Familia de muzicieni cu trei generații de reprezentanți - Joseph, Iosif Jr. și Iosif Ion - ce poartă numele de Prunner a sărbătorit, în anul 2009, 100 de ani de prezență în "templul muzicii"- Ateneul Român.

A debutat ca pianist la vârsta de șase ani și a cântat pe scena Ateneului Român la paisprezece ani. A urmat Liceul de Muzică "Dinu Lipatti" și Universitatea de Muzică din București. A studiat pianul și dirijatul cu Zoe Popescu, Ana Pitiș, Maria Fotino, Constantin Bugeanu și Sergiu Comissiona.

După absolvire, a fost angajat la Filarmonica "George Enescu". În 1991 a înființat Fundația și Orchestra de Cameră "Constantin Silvestri", iar în 1996 a fost directorul Concursului internațional de dirijat cu același nume. În anul 1997, maestrul Cristian Mandeal i-a încredințat conducerea Corului Filarmonicii, fiind de asemenea solicitat să dirijeze concerte susținute de Orchestra simfonică și Orchestra de cameră ale Filarmonicii. Tot din 1997 conduce orchestra semiprofesionistă a medicilor din București, preluând o tradiție a Filarmonicii "George Enescu". În decembrie 2007 a fost invitat, alături de Orchestra Capitole Toulouse, Corul Orfeu - San Sebastian să prezinte o producție cu "Recviemul" de Verdi la San Sebastian, Toulouse și Paris - Sala Pleyel.

În România a colaborat cu principalele orchestre din țară, Orchestra Națională Radio și Orchestra de cameră Radio. A fost invitat să susțină spectacole la Opera Națională Română.

A susținut concerte în importante centre muzicale din Europa și Asia (Germania, Spania, Franța, Italia, Japonia, Rusia, Grecia, Ungaria, Elveția, Bulgaria, Coreea etc.) și a luat parte la importante festivaluri din România, Cehoslovacia, Italia etc. A colaborat cu personalități muzicale marcante, precum: Cristian Mandeal, Sergiu Comissiona, Lawrence Craig, Valentin Gheorghiu, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Michel Plasson, Krzysztof Penderecki, Ion Marin, Adrian Eröd, Neil Stuart, Tatiana Serjan, Dolora Zajick, Carlo Colombara etc. și cu orchestre de prestigiu, precum Orchestra Națională a Franței, Filarmonica din München, Filarmonica "Arturo Toscanini", Orchestra Festivalului din Varșovia, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Națională a Cataluniei, Filarmonica din Ostrava, Orchestra Capitole Toulouse.

A fost felicitat de celebrul pianist și dirijor Daniel Barenboim, care și-a exprimat "admirația și afecțiunea" pentru dirijor și ansamblul condus de acesta, după colaborarea avută în cadrul Festivalului "George Enescu".

Mulțumim pentru atenția acordată acestui eveniment editorial atât de special:

http://festivalenescu.ro/iosif-ion-prunner-trei-generatii-la-ateneul-roman/

Informatii de contact: Departamentul de PR și Marketing Editura ALL: Ana Maria Androne, Marketing & PR Manager. Tel: 021-402.26.91; Mobil: 0731.700.235. E-mail: ana@all.ro

Oana Georgescu, PR Specialist, autoarea cărții

Mobil: 0722.434.986 / 0744.654.838

E-mail: oana_georgescu2003@yahoo.com. oanageorgescuro@gmail.com.