ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.44 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.
Apoi: 9.45 Info buletin muzical de weekend Știrile muzicale ale zilei 

Cum a apărut Simfonia Fantastica?


Iniţial a fost numită „ Episod din viaţa unui artist, simfonia fantastica în cinci părţi”. Are mai mult înfăţişarea unui poem simfonic şi mai puţin a unei simfonii. A fost terminată în 5 decembrie 1830 şi a fost dedicată Împăratului Rusiei, Nikolai I . A apărut la doar 9 ani după compunerea Simfoniei a IX a a lui Ludwig van Beethoven. Diferenţa dintre cele două este însă foarte mare. Aici Hector Berlioz aduce o serie întreagă de noutăţi , mai ales în ceea ce priveşte orchestraţia.

„ Am scris această simfonie având foarte multe temeri în prinţa anumitor părţi şi cu o foarte mare lejeritate , dacă este să mă gândesc la alte părţi. Astfel Adagio-ul, Scena câmpenească, partea a treia , care impresionează adesea publicul, m-a obosit atât de tare încât nu am mai fost în stare să scriu nimic timp de trei săptămâni. Am lăsat partitura deoparte pentru ca apoi să mă reapuc de lucru de două sau de trei ori. Marşul supliciului, din contră a fost scris într-o singură noapte” (Memorii cap 26 - Hector Berlioz)

„ Prima audiţie nu a fost ireproşabilă. Nici nu avea cum să fie , am făcut doar două repetiţii. Acestea nu erau suficiente pentru o lucrare atât de complicată. Balul, Marşul supliciului şi Noaptea de Sabbat au creeat senzaţie. Noaptea de Sabbat în mod special a bulversat sala. Scena câmpenească, din contră, nu a produs nici un efect asupra audienţei.” (Memorii cap. 31 – Hector Berlioz)