ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri. 

Colectia de Jazz - scurt istoric

 
Jazzul, o dragoste la "prima vedere" Sunt o mare iubitoare de jazz, inca din anii '80. Imi aduc bine aminte momentele in care ascultam emisiunile de jazz de la radio, in timp ce ma pregateam sa plec la scoala. Urmaream in special un program care se difuza sambata la pranz. Ulterior am aflat ca emisiunile erau realizate de Florian Lungu, zis si "Mosu", binecunoscut prezentator de jazz, realizator de emisiuni la radio si televiziune, compozitor de teme de jazz.

Odata, in timp ce imi umpleam geanta cu caietele pentru scoala, la radio mi-a atras atentia o tema de pian solo care suna extraordinar, avea un ritm pe care nu il mai auzisem pana atunci intr-o lucrare pentru claviatura in alb si negru. Eu eram in acea perioada eleva la Liceul de arta "George Enescu" din Bucuresti si studiam chiar pianul. Asa ca mi-am notat imediat intr-un carnetel titlul piesei ("Crestaturi in lemn") si compozitorul (roman!), pentru a cauta partitura.

Din acel moment mi-am dorit sa ajung o pianista cunoscuta care sa interpreteze acel gen de muzica. Totusi nu stiam ce inseamna sa canti jazz cu adevarat, insa imi placea cum suna.

Mai tarziu, cand am avut ocazia sa ma intalnesc si chiar sa studiez jazzul cu autorul acelei piese (pianistul si compozitorul Marius Popp), am inteles ca jazzul se bazeaza pe improvizatie. Am ascultat foarte multa muzica de jazz, mi-am realizat o discoteca proprie pornind de la casete audio, la inceput inregistrate chiar de la radio, din emisiunile realizate de Florian Lungu; pe alte casete am copiat muzica de pe benzi vechi de magnetofon care, se pare, au apartinut lui Mihai Berindei, promotor al jazzului in Romania, trompetist, saxofonist, inginer de sunet si critic de jazz, autorul primului dictionar romanesc de jazz aparut la Bucuresti in anul 1976.

In prezent am peste 800 de casete si aproape 600 de CDuri numai cu jazz.Din 1990 am avut ocazia sa-i cunosc pe unii dintre marii jazzmani romani, multi dintre acestia fiind chiar pianisti: Marius Popp, Iancsi Korossy, Johnny Raducanu(initial contrabasist, facea parte din celebrul Cvintet de Jazz Bucuresti, alaturi de Marius Popp, Dan Mandrila, Stefan Berindei - fiul lui Mihai Berindei), Mircea Tiberian, Romeo Cosma (de la Iasi), Harry Tavitian(Constanta), Anca Parghel(pianista si vocalista), Garbis Dedeian(saxofonist), Liviu Butoi(saxofonist si flautist), Dan Ionescu(chitarist), Catalin Rasvan(contrabasist), Eugen Nichiteanu(baterist), Pedro Negrescu(contrabasist). Iar lista ar putea continua... In 1992 am aparut pentru prima data in concert la Festivalul de Jazz de la Costinesti.
Au urmat multe aparitii in public, ca pianista, pe scene din tara si in strainatate, in emisiuni de televiziune sau la radio. Iata, schematic, o parte dintre activitatile mele ca muzician:
 • Mai 1993 - Festivalul International de Jazz de la Sibiu - Premiul I "Nae Ionescu";

 • Noiembrie 1993 - Vilnius, Lithuania : International Students Festival for Piano Jazz Improvisation - Premiul al III lea;

 • 1994 - Concerte in formula de trio in spectacole de poezie, dans si muzica(jazz) - proiect initiat de poetul Ion Draganoiu si organizat de UNITER la Teatrul National din Bucuresti;

 • Aprilie 1995 - Paris : European Scholarship Tour for Berklee College of Music, Boston (5,000$ USD Scholarship Award)

 • Concerte in Festivalurile de Jazz din Romania: Costinesti(1993,1994), Brasov(1994), Cluj(1994, 1997, 2001), Bucuresti (1995, 2000).

 • Jazz Workshops: Universtatea de Muzica din Cluj - Cursuri de jazz cu pianistul Mal Waldron si vocalista Jeanne Lee (1998); Universitatea de Muzica Bucuresti : Cursuri master - jazz ansamblu cu Tom Smith si Mircea Tiberian (2002-2003)

 • Din 1993, concerte in cluburile de jazz (saptamanal sau lunar) in Bucuresti (Laptaria Enache, Swing House, Café de Paris, Art Jazz Club, Green Hours 22), in Timisoara (Pod 16 ), Cluj si Brasov.

 • Inregistrari audio - in studiourile Radiodifuziunii Romane si in concerte de club - in 1994, 1996, 1999, 2000, 2002 , in diferite formule (cvartet, trio, duo si pian solo), cu teme standard de jazz si piese originale.

 • Imprimari audio/video pentru TVR - inregistrari din festivalurile de la Costinesti, Bucuresti si Cluj, din concerte sustinute la sala ArCub, materiale difuzate in emisiunile muzicale dedicate jazzului;

 • 2005 "Pepinieres europeennes pour jeunes artistes" - locul al III lea la selectia organizata de Hot Club de Portugal;

 • In recitaluri si concerte - colaborari cu Anca Parghel, Teodora Enache, Ozana Barabancea, Tom Smith, Rick Conditt, Jean Louis Rassinfosse, Alin Constantiu, Garbis Dedeian, Liviu Butoi, Dan Ionescu, Catalin Rasvan, Eugen Nichiteanu, Lucian Maxim, Pedro Negrescu, Sorin Romanescu, Berti Barbera, Vadim Tichisan, Mihai Iordache, Catalin Milea.
Daniela Nicolae - inregistrari audio

How insensitive (A.C. Jobim), formula de trio: Daniela Nicolae - pian, Catalin Rasvan - contrabas, Eugen Nichiteanu - baterie.
You need Flash player 9 to play this

Letter to Evan (Bill Evans): Daniela Nicolae - pian solo
You need Flash player 9 to play this

Body and Soul (J. Green/E.Heyman/R.Sour/F.Eyton): Daniela Nicolae - pian solo
You need Flash player 9 to play thisImportant este ca jazzul iti da uneori forta, energie, puterea de a merge mai departe.
 • Jazzul te transforma, te formeaza. Acum esti activ, dar poti fi melancolic (cu ajutorul jazzului) si poti capata o mare sensibilitate.
 • Jazzul poate sa calmeze, dar in nici un caz nu predispune la lancezeala sau pasivitate.
 • Jazzul te ajuta sa-ti dezvolti creativitatea, sa te exprimi, sa fii TU!
 • Jazzul este sincer, asa cum ar trebui sa fim si noi, cei tineri, de fapt cei cu sufletul tanar, prin si pentru jazz!Daniela Nicolae in concert pian solo, 22 octombrie 2010

Tema standard ''Out of Nowhere'' (compozitor Johnny Green)