ACUM:
13.05
Polifonii
Universal și românesc, creație și interpretare.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei. 

Colectia de Jazz - Arhiva emisiuni

 
Arhiva : 2013 | 2012 | 2011 |


 • Arhiva recenta
 •  

 • Seria "Medicina si muzica"

 • Povestea Ellei Fitzgerald ... in 10 editii!
  Motto-ul acestui serial dedicat Ellei Fitzgerald - "Rhythm and Romance"- este chiar titlul unei teme interpretate de Ella în 1935, alaturi de Orchestra bateristului Chick Webb. Serialul contine înregistrari din perioade importante ale carierei marii vocaliste de jazz, momente muzicale prezentate în ordine cronologica, însotite de comentarii, date biografice mai putin cunoscute, unele chiar inedite. Reîntâlnirea cu muzica Ellei Fitzgerald este întotdeauna un prilej de bucurie pentru fanii de jazz. De aceea va propunem pe pagina emisiunii înregistrari deosebite pentru cunoscatori, cât si pentru cei neinitiati. Interpretarile minunate ale Ellei Fitzgerald sunt accesibile publicului larg si va pot trezi interesul pentru jazz si dorinta de a asculta mai mult... Sa descoperim împreuna viata enigmatica a Ellei, de la ritm la romantism...

 • Improvizatii pe o tema standard
  Ce este o tema standard? Un pretext pentru improvizatie, o tema muzicala (o linie melodica asociata unei structuri armonice) care a fost preluata de-a lungul istoriei jazzului de multi interpreti improvizatori si care, datorita numeroaselor variante inregistrate, a aparut in mai multe stiluri caracteristice jazzului. Aceeasi piesa poate fi o tema de swing, sau o piesa be-bop, poate capata caracter de jazz fusion, sau poate deveni o autentica bossa-nova. Conteaza foarte mult structura armonica a piesei, dar si linia melodica. De cele mai multe ori linia melodica este rapid modificata (este prezentata in general la inceputul piesei ca atare, sau cu mici variatiuni), apoi se construieste improvizatia melodica pe structura armonica de baza a piesei originale. Sunt insa si cazuri in care jazzmanii inspirati si mai experimentati isi permit sa faca transformari pe structura armonica a piesei.

  Veti regasi aici cateva dintre emisiunile incluse in seria "Improvizatii pe o tema standard". Ascultam aceeasi piesa pe tot parcursul unei emisiuni, in diferite variante, si va asigur ca in jazz acest lucru nu poate fi deloc plictisitor! Prezentarile includ in special informatii despre tema standard aleasa: cine sunt autorii ei, cand a fost pentru prima data interpretata, care sunt cele mai iubite variante, daca au existat si versiuni premiate de-a lungul istoriei jazzului.
  Asteptam si din partea dumneavoastra propuneri de teme muzicale (teme standard ale jazzului) pe care sa le includem in viitoarele noastre emisiuni!