Colecția de jazz

Improvizatii pe teme standard
Duminică, 28 Octombrie 2012 , ora 18.10

Una dintre cele mai apreciate serii de emisiuni propuse in urma cu aproape 7 ani in cadrul Colectiei de Jazz a fost intitulata Improvizatii pe o tema standard.

Ati ascultat aceeasi piesa pe tot parcursul unei emisiuni, in diferite variante, si v-ati convins ca in jazz acest lucru nu poate fi deloc plictisitor, ba chiar incitant! V-am prezentat mai mult date despre tema standard aleasa, decat despre interpreti. Ati aflat cine sunt autorii temei, cand a fost pentru prima data interpretata, care sunt cele mai iubite variante, daca au existat si versiuni premiate de-a lungul istoriei jazzului.

Pentru cei care au luat contact mai tarziu cu „Colectia de Jazz” este necesar sa precizam inca o data ce este o tema standard.

TEMA STANDARD: Un pretext pentru improvizatie, o tema muzicala (o linie melodica asociata unei structuri armonice) care a fost preluata de-a lungul istoriei jazzului de multi interpreti improvizatori si care, datorita numeroaselor variante inregistrate, a aparut in mai multe stiluri caracteristice jazzului. Aceeasi piesa poate fi o tema de swing, sau o piesa be-bop, poate capata caracter de jazz fusion, sau poate deveni o autentica bossa-nova.
Conteaza foarte mult structura armonica a piesei, dar si linia melodica. De cele mai multe ori linia melodica este rapid modificata (este prezentata in general la inceputul piesei ca atare, sau cu mici variatiuni), apoi se construieste improvizatia melodica pe structura armonica de baza a piesei originale. Sunt insa si cazuri in care jazzmanii inspirati si mai experimentati isi permit sa faca transformari pe structura armonica a piesei.

Pe site, la capitolul Arhiva Emisiunigasiti mai multe emisiuni din seria amintita anterior.

De aceasta data am ales o editie care include mai multe teme standard – prezentate intr-o forma inedita. Am ales doar fragmente de teme in diferite interpretari si le-am imbinat ca intr-un puzzle, pentru a constitui intregul – adica piesa muzicala originala. La inceput este expusa tema, apoi urmeaza partea de improvizatie si la finalul interpretarii jazzistice se reia tema standard.
Ar mai fi interesant de adaugat faptul ca nu toate temele standard sunt compozitii de secol XX, scrise special pentru jazz sau pentru spectacole de revista americane. O tema standard poate fi chiar un fragment dintr-o lucrare din muzica clasica, scrisa cu mult timp in urma de Bach, Scarlatti, Mozart sau Beethoven...Dar in acest sens vom discuta cu ocazia unei alte serii de emisiuni intitulate „Teme clasice in prelucrari jazzistice”.

In ordinea aleasa pentru difuzarea in program vor fi :
The man I love (compozitor George Gershwin/textier Ira Gershwin)
Georgia on my mind (Hoagy Carmichael/Stuart Gorrell)
Willow weep for me (Ann Ronell)
Over the rainbow (Harold Arlen/Yip Harburg)
Lover man (Jimmy Davis/ Roger Ramirez/ James Sherman)
Satin Doll (Duke Ellington,Billy Strayhorn/ Johnny Mercer)

Dintre aceste teme standard, poate cea mai cunoscuta de publicul larg este „Over the rainbow”, piesa muzicala care a fost aleasa in 2004 drept cea mai buna tema de pe coloana sonora a unui film (Filmul pentru care a fost scrisa fiind Vrajitorul din Oz, cu Judy Garland in rolul principal)
Mai jos va prezentam si o selectie in format video cu aceasta tema. Daca v-am starnit deja curiozitatea, va invitam sa ascultati si emisiunea noastra!